E vreo mare scofală să fii arbitru de fotbal în 2015? Poate trăi un tânăr doar cu această ocupație? Cât de sus trebuie să ajungi ca să merite din punct de vedere financar? Sunt întrebări la care sportulbistritean.ro încearcă să-ți dea un răspuns.
Județul Bistrița-Năsăud nu excelează în privința numărului de arbitri de fotbal. Influența și implicarea mică pe care o au oamenii de fotbal din județ în cadrul Comisiei Centrale de Arbitri dar și sumele neatrăgătoare care se câștigă de la centrul terenului nu aduc mulți tineri spre arbitraj. Dacă pe vremuri, Jean Pădureanu și ai lui puteau influența într-un fel sau altul ascensiunea unui arbitru și numărul de meciuri pe care să-l prindă într-un sezon, în ultimii ani nu mai poate fi vorba despre așa ceva. Ce să mai vorbim despre ”ciubucurile” care se câștigau altădată și care acum aproape că lipsesc cu desăvârșire.
Astfel, județul Bistrița Năsăud a ajuns să se laude cu un singur arbitru de primă mână, dar nici acela la centru, ci doar la tușă.
Mihai Marica,singurul bistrițean care poate trăi din arbitraj
Mihai Marica are 28 de ani și a absolvit Facultatea de Educație Fizică și Sport. De aproape 10 ani e arbitru de fotbal și a urcat ușor ușor toate treptele până la Liga 1. În acest sezon a prins până acum 8 meciuri ca asistent în prima Ligă (3125 lei pe meci) și două în Liga a doua (1320 de lei pe meci), plus alte 4 ca rezervă la primul eșalon (1786 de lei pe meci). Ultimul a fost cel dintre Steaua și FC Botoșani, unde Marica a fost rezervă.
A strâns aproape 35.000 de lei în tot sezonul, ceea ce înseamnă o medie de un pic sub 3000 de lei pe lună din august anul trecut încoace. Din acești bani trebuie să/și plătească transportul la meciuri, echipamentul, medicamentația, cheltuielile cu ședințele, reuniunile și întâlnirile naționale. Astfel, cel mai bun arbitru din județ câștigă undeva în jur de 2500 de lei pe lună. Bani frumoși, dar nu spectaculoși, care l-au făcut însă să renunțe la un serviciu pe care îl avea la o sală de sport din Cluj.
Foame mare la Liga a 3-a și a 4-a
La Liga a treia, județul nostru are 2 arbitri asistenți. Mihai Roșca a prins 8 meciuri în acest sezon iar Marius Lazăr a fost la liga a treia de 12 ori, ambii din postura de asistenți, postură ce le-a adus câte 600 de lei pe meci. Ei și-au mai completat veniturile cu meciuri de Liga a 4-a sau de juniori și astfel au ajuns să strângă undeva în jur de 8-9000 de lei pe sezon. Dacă ar încerca să trăiască doar cu banii din arbitraj, le-ar ieși o medie de nici 800 de lei pe lună.
La Liga a 4-a, banii nu le-ar ajunge arbitrilor nici de țigări. Cu 137 de lei pe un meci arbitrat la centru, înmulțit cu o medie de 20 de meciuri pe sezon, iese undeva sub 2740 de lei pe an, adică 228 de lei pe lună. Cu mici ciupeli din transport, care la la Liga a 4-a sunt încă posibile, un arbitru bunicel ar putea avea un venit de 300 de lei lunar.
Indemnizații arbitraj
Liga 1
Arbitru 4910 lei
Asistent 3125 lei
Rezervă 1786 lei
Liga 2
Arbitru 1630 lei
Asistent 1330 lei
Rezervă 370 lei
Liga a treia
Arbitru 764 lei
Asistent 601 lei
Liga a 4-a
Arbitru 137
Asistent 110
Adrian Linca
Ultimele comentarii