Editorial: De ce-ar fi mai tare„județeana” din Senegal decât„țărănoaia” noastră?

Gloria la Ploiești a semănat perfect cu Voința Livezile la Vaslui, anul trecut, în Cupa României. Doar că băieții lui Manea au luat 4, iar cei ai lui Sava 8. Diferența de goluri e doar meritul lui Dolha, care a scos cel puțin 4 clare. Altfel, comparația merge la fix. Poate cu ceva în plus pentru Livezile, care a avut câteva situații bune în meciul cu Wesley și Sănmărtean, în timp ce Gloria n-a avut mai nimic la Petrolul.

Și-atunci, de ce i-am aduce de la capătul pământului pe Mor sau Cubilla, de ce ne-am chinui cu Trestenicu sau Mădălin Stancu, cu Stroe sau Berceanu, când putem juca direct și moca în tricourile desființatei Voința Livezile?

Argumentul invocat mereu când vine vorba despre jucătorii din județ e că diferența între liga a 4-a și prima ligă e prea mare și nu se face așa ceva, să bagi în A un jucător din județeană. Să mori tu, ala care zice asta?

Unu la mână, că Livezile a dovedit că poate face față în Liga a treia, nu a patra. Apoi, de ce e considerat mai bun unul venit din „județeana” Senegalului sau a Argentinei? Căci Mor exact de acolo vine, dar cu o escală la Liga a 4-a din Franța, fără să impresioneze pe cineva, căci altfel, bănuim că n-ar fi ajuns, pe gratis, fix acolo unde se agață în cui harta din România.

De ce Mor ăsta, sau Cubilla, altă mostră similară, ca să nu mai vorbim despre „tancurile” de anul trecut, au șanse să joace la Gloria în prima ligă și Sebi Rus, golgeter în județ, nu. De ce Trestenicu, de pildă, de la Comprest București din Liga a treia are ocazia să intre titular, iar Budecan, de pildă, cu selecții în naționala de juniori și cu destule jocuri în C, nu are nici măcar privilegiul de a fi văzut de tehnicienii Gloriei. De ce Stancu de la Autocatania Caransebeș, tot din al treilea eșalon, Stroe sau Berceanu de la Gloria Buzău, cu care au retrogradat din B în C, joacă la echipa bistrițeană și Precup sau Lazăr Boldiș, performeri în județ, nu sunt nici măcar cunoscuți la față de antrenorii Gloriei.

Exemplele pot continua și sunt sigur că le veți da și voi în comentarii.

Explicația mea e una singură și e foarte clară: CAȘ-CA-VAL! Deși ni se spune mereu că nu sunt bani, că ăștia, anonimii vin gratis și așa mai departe, nu toți suntem tâmpiți să nu înțelegem că la mijloc e vorba despre bani. Ai noștri nu sunt o marfă vandabilă pentru unii care roiesc acum prin jurul Gloriei, ca niște vulturi pe deasupra unui animal în agonie. Străinii sunt mai ușor de prostit și împachetat, chiar dacă-s mai slabi.

E mai simplu să-l vinzi pe MOR- în dreptul căruia scrie senegalez, decât pe Iușan – de la Dumitra, chiar dacă bistrițeanul e mai bun. Exemplu clar în acest sens e Romario. Mort și împăiat anul trecut, Romario și-a completat cartea de vizită cu un tur la Gloria și acum a ajuns la Petrolul. Crede cineva că în jurul lui Romario  nu a mustit a miere? Că cineva nu s-a lipit la niște mii sau zeci de mii de euro de pe urma lui?

În timp ce bistrițenilor li se aruncă la înaintare planuri de reorganizare, câțiva impostori din jurul clubului își fac mendrele liniștiți. Nu suntem proști cu toții. Doar unii de pe la Gloria ne cred așa și ne bagă pe gât mereu explicații, argumente și nume pe care le îngițim o vreme, așa, dintr-un bun simț ardelenesc. Dar de la un moment dat ni se acrește! Ho, tată! Gata, ajunge! Dacă tot suntem pe ultimul loc în cel mai slab campionat de după 90, măcar să jucăm cu ai noștri. Ce se poate întâmpla mai rău de-atât?  O victorie în 9 jocuri, așa cum a reușit Gloria lui Manea în acest retur, poate că se nimerește și fără petardele astea de mercenari.

Adrian Linca

 | 1.651 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *