Editorial, Augustin Danci! Ce vreau de la Gloria mea

 

În ultimele etape, Gloria a fost furată de arbitri, chiar decisiv. A pierdut cel puțin un punct din cauza deciziilor de arbitraj, punct pe care îl putea scoate probabil în meciul cu Pandurii Târgu- Jiu sau chiar în meciul cu CFR. E revoltător și oarecum frustrant să vezi că arbitri greșesc în defavoarea ta etapă de etapă. Dar cine dă vina doar pe arbitri pentru parcursul slab al Gloriei de la revenirea în Liga I nu e realist sută la sută.

Adevărul despre Gloria e undeva la mijloc, undeva între părerea jurnaliștilor care au criticat arbitrajul după meciul cu CFR și părerea lui Pădureanu, care spunea că echipa nu joacă bine. Adevărul e între miopia lui Cojocaru și jocul slab al lui Anton, e între decizia ridicolă a lui Bocăneală la golul lui Răduț și evoluția penibilă a fundașului Gloriei, Reano. Punctele pierdute de Gloria sunt undeva între tragerea lui Maftei și linia care-l delimitează încă pe Curtuiuș de Liga I.

Gloria a revenit admirabil în Liga I dar arată ca o echipă de Liga a II-a. Și-a pierdut forța de altădată, atât în teren cât și în afara lui. E de admirat Nicolae Manea, probabil singurul din club care mai are ambiția dar și energia să facă ceva, în condițiile astea, la Gloria. Ne supără arbitrajele dar mai mult ne supără că Gloria e o stafie a echipei care altădată bătea pe oricine pe teren propriu. Diferența dintre Gloria de atunci și cea de acum e diferența dintre geamul spart de Rădoi într-un meci cu Steaua și targa aruncată de Nae Manea într-un meci cu Pandurii. Atunci, era satisfacția noastră în fața neputinței celor care jucau aici, acum e neputința noastră în fața tuturor.

Gloria a trecut prin multe momente grele dar aproape întotdeauna juca cu atâta ambiție acasă că-și urca adversarii pe garduri. Poate eram atunci acuzați de jocuri necurate dar puteam bate pe oricine acasă, dacă vroiam. E drept că acum e mult mai greu, clubul are cele mai mari datorii din istorie și probabil cel mai subțire lot din ultimii ani și că Gloria e văzută ca o nou-promovată care se chinuie să rămână în Liga I, după 20 de ani fără întrerupere pe prima scenă. E drept că au fost multe șocuri într-un timp prea scurt și că Jean Pădureanu și-a pierdut probabil energia de altădată.

Dar și jucătorii trebuie să înțeleagă că au o șansă să joace în Liga I, șansă pe care mulți dintre ei ar putea-o pierde definitiv. Gloria mea, de când eram copil și-mi cumpăram semințe de bostan de la intrarea din parc, avea personalitate și atitudine. Chiar dacă parcul e acum de beton, aș vrea să-l văd pe Curtuiuș că anticipează mingile, nu doar că fuge în paralel cu ele. Aș vrea să-l văd pe Anton că intră mai hotărât, că trage mai mult și mai bine la poartă și că gesticulează mai puțin. Aș vrea să-l văd pe Peteleu mai concentrat la meciuri decât la transferul ratat la Vaslui. Aș vrea să văd o echipă care își sufocă adversarul acasă, măcar prin determinare. Astea adunate la un loc ne pot salva mai degrabă decât alibiul solid numit arbitraj defavorabil. 

Augustin Danci

 | 641 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *