Editorial, Augustin Danci: Adevăruri nespuse despre FC Bistrița

FC Bistrița e doar la faza pe imagine. Echipa joacă în Liga a IV-a, adică la un nivel de amatori, dar se prezintă ca și cum ar fi cel puțin Barcelona. Nu e un lucru rău, dimpotrivă, oamenii au înțeles că fără imagine bună nu ai nicio șansă. Practic, deși sunt doar la acest nivel, cei din conducerea FC Bistrița nu mai vor să repete greșelile pe care le-a făcut răposata Gloria în ultimii ani de existență.

Pentru a nu lăsa loc de interpretări, pornim de la premisa clară că oamenii care conduc și antrenează echipa sunt capabili să o ducă în Liga a III-a, sau chiar în Liga a II-a. Cu un nucleu de foști jucători importanți ai Gloriei, dar și cu câțiva tineri buni din județ, FC Bistrița n-ar trebui să aibă deloc probleme în acest sezon, cel puțin până la baraj. Nici nu discutăm despre partea sportivă, pentru că știm că, într-un club, jucătorii se schimbă de la un an la altul, echipa poate deveni mai bună sau mai slabă.

Sunt însă câteva probleme care ar trebui discutate sau măcar semnalate. În primul rând, FC Bistrița nu e Gloria, e un club nou înființat, fără palmares, fără teren, doar cu un rand de tricouri și un cont deschis la Trezorerie. De altfel, dacă nici Academia de Fotbal Gloria (echipă care joacă în Liga a 5-a) nu e adevărata Gloria Bistrița, ar trebui să știm și noi ce se va întâmpla cu Gloria, cu sigla, cu palmaresul echipei.

În al doilea rând, FC Bistrița nu e echipa orașului, la fel cum nici Gloria Bistrița nu era, de fapt, echipa orașului. FC Bistrița e un club privat care le aparține unor oameni, club care a luat aproape 1 miliard de lei vechi de la Primăria Bistrița, anul acesta. De fapt, asta e o altă problemă care n-a prea fost discutată, dacă e moral și corect ca un club sportiv care evoluează în Liga a 4-a, adică de amatori, să ia atâția bani de la Primăria Bistrița, în timp ce alte cluburi sportive care obțin performanțe în campionate naționale sau chiar europene să nu primească niciun ban. Oficial, a fost o chestie de birocrație, adică cei de la FC Bistrița au făcut acte mai bune decât restul.

Prin comparație, CSM Bistrița, echipa de handbal, e a orașului, fiind echipa unui club municipal, de stat. Adică, Adi Moldovan sau Horațiu Pașca nu pot să facă ce vor cu echipa, nu pot, de exemplu, să o vândă cuiva dacă, peste 3 ani, ajunge în cupele europene și produce bani. În cazul echipei FC Bistrița, conducătorii pot face orice cu echipa, existând doar unele condiții puse în contractul cu Primăria, doar atâta timp cât primesc fonduri nerambursabile de acolo. În rest, autoritățile locale nu au nicio implicare la FC Bistrița, nici sportivă, nici managerială, cum se întâmplă la echipa de handbal feminin.

Un alt aspect pe care nu îl semnalează nimeni este acela că FC Bistrița n-are concurență în Liga a 4-a nici din punct de vedere financiar. Clubul primește 1 miliard de la Primăria Bistrița, a jucat cu echipamentele de la Asociația Județeană de Fotbal, îl are printre membrii fondatori și pe șeful AJF și evoluează pe stadionul "Jean Pădureanu". Acestea sunt avantaje pe care o echipă din Salva nu le va avea niciodată chiar dacă, sportiv vorbind, și cei din Salva sau din Telciu ar avea dreptul să viseze vreodată la o promovare în Liga a 3-a.

Cei de la FC Bistrița au scris "Municipiul Bistrița" pe tricouri din două motive. Primul motiv este acela că Primăria Bistrița este principalul sponsor al echipei. Al doilea motiv este acela că FC Bistrița vrea să se identifice cât mai bine cu echipa orașului, vrea să se impună ca fiind echipa Bistriței, asta și în contextul în care mai există o echipă, Academia de Fotbal Gloria.

Păi veți spune că este loc pentru toată lumea, oricine are dreptul să își facă o echipă în Bistrița și să pornească de jos iar competiția e foarte bună. Da, teoretic așa este, însă nu și practic. Asta pentru că un club are nevoie de bani și toată lumea știe că fondurile sunt limitate. O echipă se poate întreține din bani publici, sponsorizări și vânzări de jucători, la care se adaugă drepturile de televizare în Liga 1. În momentul de față, cele două cluburi au însă doar primele două posibile surse de finanțare (bani publici și sponsorizări) și fiecare încearcă, pe viitor, să ia o felie cât mai mare din acești bani, știindu-se că firmele care investesc în sport în Bistrița sunt puține. 

FC Bistrița a primit anul acesta bani de la Primărie, dar nu e sigur că va primi și anul viitor, sau suma ar putea fi împărțită cu Academia de Fotbal Gloria, care va depune și ea proiect în acest sens. În prezent, se dă un fel de "război rece" între cele două cluburi, FC Bistrița fiind în avantaj clar, pentru că mai are doar un pas până în Liga a 3-a și pentru că stă mult mai bine la capitolul imagine, având în echipă foste embleme ale fotbalului bistrițean. Dar nimic nu e sigur în fotbal, jucătorii ar putea pleca oricând, dacă nu mai sunt bani și cei de la Academia de Fotbal le-ar putea lua fața. Avem multe exemple de cluburi care au început în forță și s-au stins repede.

Tocmai de aceea, cei de la FC Bistrița plusează la capitolul imagine, fac conferințe de presă, își fac poze oficiale pe stadionul Gloriei, zgândăresc orgoliul primarului și a celor din Primărie, încearcă să aducă cât mai mulți oameni la stadion, pentru a avea argumente clare când cer bani, atât de la bugetul local, cât și de la sponsori. Nici cei de la Academie nu stau degeaba, aceștia făcându-și sigla cu struțul mult iubit de primarul orașului, tot din aceleași motive.

E foarte bine că Primăria sprijină sportul și că sunt oameni care nu lasă fotbalul să moară în Bistrița doar că, în momentul de față nu există o strategie clară în acest sens, pusă la punct, transparent, de autoritățile locale și de cei din lumea fotbalului. Acum sunt doar două tabere care visează la banii pe care-i poate pune acest oraș pe masa fotbalului și o muțenie totală din partea autorităților la acest capitol. Așadar, cum spune celebrul crainic al stadionului pe vremuri: "Să încurajăm echipa noastră! Haide…FC Bistrița…sau struții?"

Augustin Danci

 

 | 1.223 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *