Echipă de baschet la Bistrița

  Un fenomen care a lipsit cu desăvârșire din peisajul sportului autohton, baschetul, este pe cale de a fi adus în prim-planul Bistriței. O echipă de baschet masculin prinde contur la Bistrița, la inițiativa lui Titus Banc și a impresarei Simona Birtaș. Aceasta a adus în oraș 5 jucători, dintre care trei americani, jucători ce vor debuta în această toamnă sub denumirea și blazonul echipei „Vulturii Bistrița”.

Istoria pe traseul Baia Mare – Bistrița

  Vulturii Baia-Mare este un club de baschet înființat în vara anului 2007, echipa debutând în Divizia B de baschet masculin și având ca obiectiv principal promovarea în prima ligă. Managerul acestui club este Simona Birtaș, impresar. Echipa a ajuns la turneul final, unde a ratat promovarea în prima ligă, moment în care echipa formată s-a destrămat. Simona nu a renunțat însă, hotărând să formeze o altă echipă, cu jucători veniți din Statele Unite ale Americii, dar și din România, o echipă care să evolueze pentru Bistrița, intrarea în orașul nostru făcându-și-o prin intermediul lui Titus Banc, alături de care a prezentat proiectul în campania de la alegerile locale. Lăsat în aer și considerat de mulți a fi o promisiune de campanie (n.r. ”“ pe atunci Titus Banc era candidat pe listele ecologiștilor), proiectul a fost readus în atenția bistrițenilor la sfârșitul săptămânii trecute. Simona și-a făcut apariția la Bistrița alături de cinci jucători, dintre care trei americani, declarând că va forma o echipă până la începerea campionatului, în data de 18 octombrie.

Unde se vor antrena

  Apariția unei echipe de baschet a picat ca nuca-n perete la Bistrița, oraș care nu are tradiție în acest sport, ce se practică timid, doar la nivel de licee. De altfel, nu numai că nu există coșuri de baschet și terenuri amenajate pentru acest sport, dar nici Sala Polivalentă din Bistrița nu are trasat teren de baschet. Cu toate acestea, Simona spune că se va găsi o soluție în acest sens. ”Cred că vom reuși până la începerea campionatului să găsim unde să jucăm. Nu este atât de greu să trasezi terenul și ne-am dori să evoluăm în Sala Polivalentă, pentru că pot veni și mulți spectatori la meciuri”, spune managerul echipei, Simona Birtaș. O altă variantă, cel puțin pentru antrenamente, ar putea fi și sala de sport a Liceului cu Program Sportiv. Deocamdată însă nu s-a rezolvat nimic concret în privința sălii unde se va juca. O promisiune există din partea liberalului Ioan Turc, care și-a anunțat intenția de a sprijini echipa. ”Am avut unele discuții cu Florian Constantin, directorul DJS, și ne-a asigurat că se va face tot posibilul pentru a putea evolua în Sala Polivalentă”, a declarat Turc, care a avut și o primă întâlnire cu jucătorii, chiar sâmbătă, în seara sosirii acestora.

Cine va juca?

  Pain Swetalla, Willie Hall și Darick Leonard, toți trei venind din Statele Unite ale Americii, sunt hotărâți să facă spectacol la Bistrița. Alături de aceștia vor mai evolua Bogdan Drăguș și Ionuț Eftimie (ambii evoluând la Rapid București) și Andrei Gabriel Hallai, care a mai jucat la Râmnicu Vâlcea. Jucătorii americani spun că e prima dată când vin în România și că n-au mai auzit de Bistrița până acum. „Am venit aici să joc. Pentru mine baschetul e un job și sper să reușim cât mai multe cu această echipă”, a declarat pentru „Sportul bistrițean” Pain Swetalla, care a venit tocmai din Chicago. Willie Hall a venit din Las Vegas și spune că a ales să joace pentru Vulturi pentru a-și perfecționa calitățile de baschetbalist.
”Deocamdată aceștia sunt jucătorii de bază ai echipei. Vor începe pregătirea și sper ca în cel mai scut timp să reușesc să mai aduc alți 5 jucători, pentru a avea și rezerve. De asemenea, este așteptat la Bistrița și un antrenor, cel mai probabil va fi tot un american”, ne-a declarat Simona Birtaș.

Cât costă

  Simona Birtaș, managerul echipei susține că bugetul echipei pentru realizarea obiectivului – promovarea în prima divizie ar fi undeva în jurul sumei de 140 de mii de euro. O parte din această sumă ar putea veni și de la Consiliul Local. ”O să port unele discuții cu primarul Ovidiu Crețu, să vedem dacă se pot da niște bani în urma unei rectificări de buget, pe final de an. Cred că merită Bistrița să aibă o asemenea echipă, baschetul dă o notă de cosmopolitism orașului”, a mai spus Turc, președintele liberalilor din județ. Acest lucru ar putea fi pus în practică, luând în calcul și numai aspectul politic. Titus Banc a intrat de curând în rândul liberalilor, iar în Consiliul Local există o colaborare între PSD și PNL. Mai mult, Ioan Turc este candidat pe Bistrița la Camera Deputaților, iar alăturarea sa de o echipă de baschet ar putea să îi aducă un plus de imagine.

Cum se promovează

  În Divizia B evoluează un număr de 25 de echipe, împărțite în două serii, seria din care vor face parte Vulturii având un număr de 12 formații. Primele două din fiecare serie participă la final la un turneu de promovare, urmând să acceadă doar două în Divizia A.

Cum se va numi echipa

  Echipa Simonei Birtaș este înregistrată în momentul de față sub numele de „Vulturii Baia-Mare”, urmând ca pe viitor să fie redenumită: ”Vulturii Bistrița”. ”Trebuie să văd de ce acte este nevoie pentru ca să ne schimbăm denumirea și să înregistrăm echipa sub numele de Vulturii Bistrița”, a spus Simona Birtaș.

Meciuri demonstrative în licee

  Simona Birtaș vrea ca noua echipă de baschet a Bistriței să atragă cât mai mulți admiratori. Un prim pas în acest sens este organizarea de meciuri demonstrative în liceele din Bistrița, împreună cu elevii iubitori de baschet.

 | 1.393 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On