Dresori sau antrenori? O opinie semnată de Constantin Sava

Cu toţii am fost la circ şi am admirat măestria cu care DRESORUL a reuşit să-l îmblânzeacă pe regale animalelor, leul şi l-a transformat dintr-un animal feroce intr-un  căteluş cuminte care execută comenzile primite.

Imaginaţi-vă chinul prin care trece un pui de leu, luat în captivitate şi obligat cu biciul să execute mişcări caudate, in loc să fie lăsat să se joace (dezvolte) în mod natural cu fraţii lui.  Cei prezenţi la arenă îl admiră pe DRESOR pentru curajul şi ştiinţa sa, spectacolul este asigurat şi leul a fost transformat într-o simplă piesă de décor.

Găndiţi-vă ce se va întămpla cu acest leu dacă ar ajunge în mediul lui natural (in junglă).  În câteva luni va fi mort de foame.

Acelaşi lucru se întâmplă cu un copil care vine zi de zi la antrenamente şi este supus unui proces de îmblănzire: scăriţe, gărduleţe, scheme şi trasee bine stabilite, automatisme, toate impuse cu autoritate şi dacă este nevoie şi cu biciul de dresor. Echipa joacăfrumos, încep să apară rezultatele, trofee şi multe aplauze pentru dresor, pentru munca lui.

Cănd acest copil ajunge în jungle fotbalului profesionist constată că nu a reuşit să se dezvolte personal, că noul ANTRENOR îi cere să GÂNDEASCĂ SINGUR şi să găsească soluţii rapide, in condiţiile în care în unele situaţii impuse de joc, 90 % reprezintă improvizaţie si 10 % automatizări. Este momentul în care constată că toate campionatele şi trofeele câştigate nu-l ajută cu nimic şi nu a fost decât un executant de comenzi primite de la dresorul său.

Guardiola considerat un geniu printre antrenori, fiind întrebat cum trebuie să lucrăm la copii şi juniori spune: lăsaţi copiii să joace fotbal liber, să experimenteze, fotbalul se învaţă jucând, jucând, jucând şi experimentând.

Pentru binele copiilor cu care lucrăm şi pentru că trebuie să fim responsabili în construirea viitorului lor să încercam să fim ANTRENORII lor şi nu dresori.

Constantin Sava

 

 

 

 

 

 

 | 3.225 vizualizări

Author: Adrian Linca

Share This Post On

1 Comment

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *