Dr. Ilie Copil împlinește 80 de ani…

Dr. Ilie Copil împlinește 80 de ani…

Cineva din anturajul vechilor bistrițeni spunea de curând că dr. Ilie Copil își poate justifica oricând un loc în primii 10 cetățeni contemporani ai orașului nostru. Și mă gândeam dacă îi putem asocia numele cu calitatea de bistrițean (localnic). Unii acordă calitatea numai prin naștere. Alții numai ca să-și atragă asupra comunității mari performanțe umane realizate de subiecți celebri. Și mai sunt unii care-și autoproclamă o obârșie, dar fără acoperire de atitudine.

Venit pe lume în părțile câmpiei de la Mirăslău, loc de suferință pentru Mihai Viteazu, „doctoru”, c-așa-i zicem cei apropiați, și-a făcut dovada talentului său fotbalistic mai întâi la echipa „sârmarilor” din Câmpia Turzii, alături de fratele său Toader. Așa se face că devine în curând coautor al victoriei României asupra reprezentativei de juniori a Ungariei (5-0). Și nu după mult timp performanțele sale sunt ratificate în studenția sa medicinistă și în echipa de suflet a Ardealului – Știința (Universitatea) Cluj.

La absolvirea facultății, în 1956, tânărul medic este primit cu brațele deschise la Bistrița. Începe o carieră la circumscripția Bistrița – jur în compania unui alt atlet universitar ”“ dr. Angelescu Romulus. Dar Bistrița forfotea în aceea vreme în dorința de a promova în fotbal. Echipa Progresul (revenită după puțin timp la numele de botez ”“ Gloria) avea ca antrenor pe vestitul Augustin Botescu. În toamna acelui an, lotul bistrițean fusese întărit cu nume importante în fotbalul național: ing. Stere Zeană, Firică, Marin, Botescu jr., Vasilescu și alții.

O pleiadă de referință ce avea să parcurgă „en fanfare” campionatul regional, divizia C (în 4 serii naționale!), divizia B și să cutreiere optimi ale Cupei României. Dr. Ilie Copil se instalează ca titular de necontestat și nu se va despărți apoi toată viața de sufletul Gloriei. Chiar dacă treptele profesionale le-a parcurs cu solicitante eforturi, a continuat să ajute echipa și clubul din interior sau exteriorul lor. A susținut cauza fotbalistică în momente deosebit de grele. Dacă falimentul clubului n-a avut succes este și pentru faptul că dr. Ilie Copil „i-a aplicat tratamentul” impus de împrejurări la momentul potrivit.

Profesional a făcut mult bine oamenilor Bistriței de pe poziția sa de medic șef al secției de obstetrică ”“ ginecologie a Spitalului Județean. A avut parte și de multă nerecunoștință. Dar mai presus de răutăți și neîmpliniri, Ilie Copil își privește contemporanii senin, având doar nostalgia trecerii timpului. Se consideră un soldat de peste o jumătate de secol în slujba bistrițenilor pe care n-a încetat niciodată să-i iubească și să și-i apropie cu fapta și atitudinea.

Ca unui veritabil bistrițean, la împlinirea celor 80 de ani de viață, îți urăm sănătate și încă mulți ani de viață, doctore Ilie Copil!

 | 260 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On