Dorin Dobra, de la Hungaroring: Campionatul e mai disputat ca niciodată

 

            Cursa de duminică a avut două ingrediente pentru care ea își și păstrează locul în calendarul F1: temperatura la nivelul aerului a depășit 40 de grade, iar umiditatea a fost sporită de ploaia deloc neglijabilă din Budapesta de peste noapte. Pentru organizatori, aceasta a creat probleme de fluență a publicului înspre pistă, toate parcările din jurul circuitului devenind impracticabile. În spirit mai degrabă occidental decât oriental, maghiarii au reușit să facă față situației astfel încât să nu se creeze ambuteiaje.

            În ultima cursă a primei jumătăți din sezon, Hamilton a fost pilotul care a deținut supremația absolută, vorbind aici de toate cele trei sesiuni de ”practice”, de calificări și apoi de cursă. Plecat de pe primul loc, Hamilton a pierdut temporar poziția întâi numai când a intrat la pitt-uri, în favoarea lui Grosjean și Raikkonen.

            Echipa care a luat un avans considerabil în Budapesta se numește însă Lotus-Renault. Clasați pe locurile doi și cinci la start, Grosjean și Raikkonen nu l-au pierdut o clipă pe Hamilton din raza vizuală, și numai îndemânarea ultimului a stat în calea câștigării primului Grand-prix a echipei Lotus de la revenirea în Formula 1.

            Clasarea finală cu Hamilton în frunte urmat de Raikkonen, Grosjean, Vettel, Alonso, Webber, Senna, Button, Massa a făcut să sporească șansele mai multor piloți de a râvni încă la titlu. Astfel, după Alonso, în clasamentul la piloți Webber, Vettel, Hamilton și Raikkonen sunt despărțiți doar de opt puncte.

            Pentru că Raikkonen se află evident pe o curbă ascendentă, îl înscriem negreșit în lupta pentru titlu, mai ales că după ultima cursă, Ferrari dă speranță celor patru urmăritori ai săi. Dealtfel, după propriile declarații, Raikkonen era la un pas de a câștiga cursa, ajungând la o secundă după Hamilton, însă a mers pe o strategie de presiune în speranța că pneurile liderului se vor suprauza pe ultimele două-trei ture.

            Una peste alta, într-o cursă care la televizor a putut părea plictisitoare dar la fața locului a fost plină de antren, Ungaria a arătat că-și merită locul câștigat acum 16 ani în calendarul Marelui Circ.

            Gustul amar al unui spectator român e acela că, probabil niciodată nu vom putea face față unor exigențe organizatorice atât de mari. Constructori încă am avea pentru un asemenea edificiu, dar spirit occidental precis, care să facă față și la neprevăzut, asta ne cam lipsește. Nici nu știu dacă nu e mai bine să nu-i încurcăm noi pe ei, sau dacă nu e mai bine că nu se încurcă ei cu noi.

Dorin Dobra

 

 | 1.039 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *