Dorel Nistor, jandarmul campion la tenis de masă! A învățat ping-pong la 28 de ani!

 

Plutonierul Dorel Nistor a învățat să joace tenis de masă la 28 de ani, dar a ajuns deja multiplu campion național la turneele de amatori și a avut zeci de invitații de a trece la profesioniști.

Până la vârsta de 28 de ani, Dorel Nistor nu a pus niciodată paleta de tenis în mână și nici nu știa mare lucru despre sportul în care acum excelează. Prin 2001 era în sala de antrenamente de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Bistrița când comandantul unității juca cu alți jandarmi tenis de masă. „La un moment dar cineva a scăpat mingea în zona în care eram eu și am încercat să o prind, dar nu reușeam pentru că sărea în toate părțile. Atunci m-am enervat și am zis că trebuie să învăț și eu sportul acesta. Am stat după antrenamente cu niște militari și i-am pus să-mi explice cum se face și am învățat câteva pase ușoare”, povestește Dorel cum a pus prima dată mâna pe mingea pe tenis.

Mai departe totul a ținut numai de talentul său pentru că nu a avut niciodată un antrenor și a lucrat mai mult de unul singur. „În momentrul în care am simțit eu că stăpânesc cât de cât paleta de tenis am mers după program în sala olimpică de tenis din parc și acolo pot să spun că am învățat cu adevărat tenis. Stăteam pe margine și urmăream fiecare mișcare a celor care se antrenau acolo, iar apoi mergeam acasă sau la o masă la care exersez și încercam și eu aceleași mișcări pe care le vedeam la elevii de acolo”, dezvăluie Dorel Nistor secretul reușitei sale.

„Bozga zicea despre mine că sunt cel mai bun autodidact pe care l-a văzut”

 După ce a început să se perfecționeze vorbea cu antrenorul emerit Gheorghe Bozga, iar acesta îl lăsa să joace cu elevii lui. „Domnul Bozga spunea despre mine că sunt cel mai bun autodidact pe care l-a văzut jucând. Dar eu cred că am avut norocul să învăț mișcările corecte de la bun început văzându-i pe ei și de aceea pot face față acum unor foști jucători profesioniști”, explică tenismenul.

Din 2001 de când a învățat să joace și până în 2006 nu a jucat niciodată în afara orașului. De obicei se întrecea în cadrul unor concursuri locale între tenismeni amatori și așa l-a cunoscut pe maiorul Florin Apian din cadrul STS care era fost jucător profesionist și care activa la amatori. „El era la acel moment cel mai bun din județ. După ce pe plan local am reușit să-l înving m-a chemat să particip alături de el la un concurs open de categorie B din Cluj-Napoca. A fost primul turneu la care am participat și am reușit să câștig locul I. Acest lucru m-a împulsionat să particip în continuare și la sfârșitul anului 2006 am reușit să câștig concursul final și să devin campion național”, povestește plutonierul bistrițean cum a ajuns să obțină peste 70 de trofee și medalii la competițiile de amatori și încă un număr impresionant la concursurile organizate în interiorul Ministerului Administrației și Internelor, care sunt rămase la unitate.

„Pentru mine tenisul de masă e un hobby”

„Deși atunci când auzi termenul de amator te gândești că este vorba de niște necunoscători nu este deloc așa. Majoritatea celor care participă la aceste competiții sunt foști jucătoi profesioniști care au ajuns la o anumită vârstă sau care din cauza serviciului nu au putu continua cariera de profesioniști. Mi s-a propus și mie de multe ori să trec la profesioniști și joc în ligile superioare, dar nu vreau acest lucru. Acest lucru ar însemna să fac antrenamente zilnic de la o anumită ora la alta, or mie îmi este dificil din cauza serviciului. Așa pot să merg la muncă după programul normal și când sunt liber să merg și la sală. Mă antrenez cum vreau eu și cât cred că este necesar, mai ales că pentru mine tenisul de masă este un hobby. Atâta doar că performanțele mă fac să trag tot mai mult și mai mult”, mărturisește plutonierul de la IJJ BN.

Deși nu lucrează precum profesioniștii și după programul sportivilor profesioniști, Dorel Nistor spune că rareori trece o zi fără a juca tenis și fără a merge la sala de forță. „Acum de exemplu o las puțin mai ușor cu tenisul și fac mai multă forță pentru că am slăbit foarte mult la ultima competiție. La amatori un concurs ține de dimineața până seara. La concursul național de la Târgoviște, de pe 3 decembrie, unde am ieșit din nou campion național, am ajuns în camera de hotel al 3 dimineața. În timpul concursului am slăbit în jur de trei kilograme, pe care acum trebuie să le pun la loc. De sărbători cred că voi lucra așa că pot să merg și la sala de forță să recuperez”, explică tenismenul originar din Rebrișoara. 

Mihai Mincă






 | 1.941 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *