Din nou campionatele de fotbal: 2008/2009

Din nou campionatele de fotbal: 2008/2009

În această săptămână, campionatele naționale se vor inaugura într-o nouă ediție a primei ligi a țării. Analele spun că pionieratul fotbalului de competiție în România s-a născut la 1909, cu jocuri „sudiste”, în Capitală și uneori pe la Ploiești. Mai apoi, la scară națională, dar cu un parcurs de formulă eliminatorie. Sistemul își are începutul în ediția 1921/22. A fost epoca Chinezului Timișoara.
Adevăratul campionat românesc în formulă divizionară se naște odată cu ediția 1932/33. De data aceasta, dominantele în deținerea titlului au fost Ripensia Timișoara și Venus București. Cu aceasta se încheie adevărata epocă romantică, adulată de cei ce nu mai sunt și de paginile rămase din ziarele vremii.
La reluare, după Război, un campionat cu alte cluburi și prea puțini jucători din perioada precedentă. Obiectul disputei, titlul național, s-a limitat până astăzi într-un duel Capitală ”“ Provincie. Mai ales după 1990. Rivalitatea sportivă dintre diferitele centre fotbalistice a stimulat necontenit dezvoltarea capacităților de performanță ale cluburilor și reprezentativei naționale. Așa se face că Steaua București cucerește Cupa Campionilor Europei și Super-Cupa continentală. Echipa națională a ajuns să-și măsoare forțele cu cele mai renumite reprezentative de pe mapamond, la campionatele mondiale și europene.
Într-un asemenea select context, clubul nostru de suflet, Gloria 1922 își face loc pe scena celui mai înalt campionat românesc în anul 1990, de unde nu va coborî până astăzi. Spre deosebire de toate celelalte echipe din Provincie. Este o primă performanță în numele bistrițenilor. Un loc pe podiumul Campionatului, o ediție a Cupei României, titluri naționale la tineret și juniori, rezultatele din compania unor echipe galonate ale Europei sunt palmaresul celor aproape două decenii în societatea înaltă a fotbalului românesc.
Anul acesta, mai mult ca oricând, echipele românești se prezintă la startul unei ediții infuzate cu jucători rodați la școala fotbalului profesionist european și din America de Sud. Fiecare club a făcut progrese în condițiile de pregătire, joc, vizionare și securitate în stadioane. Rezultatele vor vorbi cel mai elocvent despre calitatea și justețea actelor manageriale întreprinse.
Competiția se anunță a fi mai acerbă ca oricând. Sarabanda jocurilor începe”¦ Gloria la Rapid și apoi acasă cu Craiova.
Haideți să-i vedem, să-i încurajăm, să încercăm a fi alături de cei ce luptă în numele nostru, a bistrițenilor, a someșenilor, a celor de pe câmpie, a tuturor celor ce ne însoțesc cu sufletul din acest areal transilvan!
Cei de vor a fi eroi ai luptei sportive, echipa Gloriei, promit a nu-și dezamăgi suporterii, ori unde-ar fi, în România sau peste hotare.
„Haide, haide Gloria, luptăm și vom câștiga!”

 | 128 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On