Diferența dintre Națională și Steaua e ca aia dintre munca la stat și cea la privat! Editorial!

De ce joacă bine Steaua și rău Naționala? E o întrebare la care i-am găsit răspuns aseară, la meciul cu Olanda.

„Ä‚știa când joacă la Steaua muncesc ca la privat și când vin la națională zici că-s angajați la stat”, a fost replica serii, de la Vasile Bancea, un mucalit pe care îl cunoașteți mulți dintre voi.

Și cred că are mare dreptate! Secretul Stelei ține de partea privată a unei afaceri. Un patron ambițios care asigură o stabilitate financiară la un  nivel foarte bun, un antrenor tânăr, talentat,cuminte și muncitor, ce nu iese din vorba șefului, conștient că doar așa poate rămâne pe post și progresa în carieră. Și o echipă de români care aleargă de foame, ca și cum ar munci pe bani mulți în străinătate. Își dau viața pe teren, pentru că simt că au ajuns la cașcavalul pe care nici nu-l visaseră vreodată. Angrenați într-un sistem în care pot rezista doar dacă trudesc până mor pe teren, că doar, oricum ai lua-o, e mai ușor decât la căpșuni în Spania.

La Națională, e exact ca la stat. Un antrenor numit pe interese, pe șmenuri, care umflă 35.000 de euro pe lună și e bătut în cuie ori câștigă, ori pierde. Muncă puțină, bani mulți, posibilități destule de ciordeală. Mai bagi un Stancu titular, mai sare Giovanni cu ceva. Mai promovezi câte unul de pe la cluburi, mai vine câte un ban negru și de acolo. Incompetență, concurență zero, ban gros, pile și relații câte încap.

La fel e și cu jucătorii care vin la națională și care nu mai simt ei nimic pentru tricolor, hai să fim serioși. Sar de cur în sus ca să nu se accidenteze și să piardă apoi meciurile de la club, alea care le asigură mălaiul. Simt că echipa e făcută pe șmen și-atunci ce rost are să-și bage capul în gheata adversarului, că oricum nu contează asta. Contează pe cine ai impresar și cât para-ndărăt ești capabil să dai. Altceva e gargară pentru fraieri.

Altfel e greu de explicat de ce steliștii nu joacă la națională așa cum joacă la club, de ce Pițurcă are obiectiv doar pentru 2016, de ce atinge Stancu mingea de 3 ori în 180 de minute, de ce intră Mutu doar la 3-0, de ce joacă titulari Goian sau Grozav care sunt rezerve la echipe mici ca Spezia și Petrolul, de ce îi ții pe tușă pe Chipciu și Maxim când e clar că sunt în formă, de ce nu-i convoci pe Sănmărtean sau Latovlevici, net peste cei convocați pe posturile lor, și așa mai departe.

Doar pentru că îți permiți, de-aia. Și te doare-n șpiț de toată lumea, că doar timpul trece, leafa merge și punctul de pensie e cât casa de mare.

Adrian Linca

 | 1.022 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *