Dieta sportivă

Mai mult ca oricând practicarea sportului de performanță incubă tratarea cu maximum de amănunt a fiecărui detaliu al preparativelor „pendulului”: obosire/odihnă, antrenament/refacere potențial fizic.

Nu intenționăm în textul nostru să trecem în revistă fiecare aspect al unui proiect de pregătire sportivă în vederea adjudecării obiectivelor de performanță. Nici chiar strict tema din titlu. De altfel mărturisim că nici nu deținem informații noi, de ultim moment care ar revoluționa ceea ce se știe deja.

Intenția noastră este doar aceea de a alarma lumea celor interesați din domeniul sportului local în vederea „fugii” de artificial în susținerea efortului fizic. Este indubital că astăzi o bună parte a antrenorilor „visează” pentru sportivii lor formule magice, cu „prafuri si vitamine de laborator”, care să accelereze cucerirea performanțelor. Și asta fără a ne referi la substanțe dopante.

Întrebarea actuală privitor la regimul de viață și muncă a spor-tivilor este una simplă: stăpânim cunosțințele de dietă sportivă? Le aplicăm? Am avut bucuria conse-cințelor? Lucrul mecanic al organismului se realizează prin valorificarea factorilor nutritivi: glucide, lipide, proteine cu concursul substanțelor speciale: vitamine, hormoni, săruri, etc. Această ardere (amalgamare) se soldează cu pierderi și toxine. Dieta este una dintre căile prin care se rea-lizează un raport optimal dintre subs-tanțele utile în organism și eliminarea toxinelor (sau surplusului) rezultate din proces.

A venit primăvara! Este sezonul în care vegetația explodează. Este anotimpul care ne oferă cele mai diverse posibilități pentru practicarea unei diete echilibrate.

Să reducem produsele animale. Compensarea s-o producem cu multe legume și fructe. Ele oferă tot ce avem nevoie și „forțează” detoxifierea. Verdețurile de sezon (urzici, salată, ridichi, ceapă verde, morcov, păpădia, etc.) detoxifică cel mai bine organismul, protejează ficatul (atât de solicitat la efort !), diminuează obo-seala, stimulează pofta de antrenament fizic.

Legumele și fructele au un mare conținut de factori antioxidanți care protejează maximal sistemul cardiovascular și nu numai. Vegetalele sunt sursa naturală de cea mai mare importanță de minerale (potasiu, calciu, magneziu, sodiu), care contri-buie la echilibrarea dietei (acid/alcalin), la refacerea țesuturilor (de multe ori traumatizate în sport), la întreținerea sănătoasă a aparatului digestiv, scăderea colesterolului (inevitabil în unele sporturi de forță), „fabricarea hormonilor”, etc.

Important este și cum mân-căm, când mâncăm, cât mâncăm.

Un rol aparte îl are nutrițio-nistul și în sport, dar cuplul antrenor-sportiv și mai ales ultimul trebuie să cunoască „intimitățile măiestriei” de a te hrăni. De felul cum sportivul este educat în etapa de viață cu eforturi fizice de excepție așa își va dirija apoi comportamentul alimentar de viață indelungă.

O concluzie se impune:
merită interesul pentru dietă !

 | 519 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On