De colecție: Cum a ajuns Gloria ultima dată în C și pe cine au dat afară șefii comuniști ai anilor 70!

Ultimul sezon în care Gloria a jucat în Liga a treia a fost 1973-1974. Retrogradarea în C survenise după un campionat prost în seria a 3-a din Liga a doua. Gloria îi avea în lot pe Dondoș, Câtu, Salomir, Greabu, Pantelimon, Emil Gocan sau Victor Ciocan, lot antrenat de bucureșteanul Titi Popescu. Președintele clubului era Jean Pădureanu iar vicepreședinte doctorul Vasile Vianu.

A fost un sezon pe care bistrițenii l-au terminat pe ultimul loc, deși au adunat  27 de puncte. În tur au câștigat doar 7 meciuri, dar semnalul de alarmă a fost tras în ultima etapă a primei părți a campionatului, după o înfrângere umilitoare la CFR Timișoara, 7-0.

Emil Gocan și Nicolae Dondoș, țapi ispășitori!

În pauza competițională s-a făcut o mare ședință în sala de festivități a Consiliului Județean pentru Educație fizică și Sport, la care a participat și Lazăr Tănase, vicepreședintele Consiliului Popular de atunci.

Ziarul Ecoul din 8 ianuarie 1974, aflat în arhiva lui Vasile Jimboreanu, consemna: ”De la început dorim să remarcăm aspectul de lucru al reuniunii, spiritul critic și autocritic al dezbaterilor, încercările de a căuta soluții pentru redresarea echipei noastre de fotbal (…)Dar să vedem cu ce precizări a venit ședința din acest puct de vedere pentru a se reliefa instantaneu neajunsurile care au făcut ca pe ansamblu activitatea desfășurată în perioada turului să fie categorisită ca nesatisfăcătoare:

–         Pentru viață nesportivă și pretenții materiale nejustificate și randament slab se sancționează cu scoaterea din lot jucătorii: Nicolae Dondoș și Emil Gocan

–         Cu ultim avertisment au fost sanționați jucătorii: Mircea Damian, traian Molnar și Dan Lorincz, pentru viață nesportivă”

Ciocan și-aluat angajamentul!

De asemenea, ziaristul Gheorghe Crișan l-a remarcat în acest articol și pe căpitanul de atunci al echipei, dar în sens pozitiv: ”Căpitanul echipei, Victor Ciocan, care împlinea în ziua ședinței și frumoasa vârstă de 32 de ani, golgeterul seriei și mereu stâlp al seriozității, s-a pronunțat pentru strângerea rândurilor, pentru pregătirea asiduă și viață sportivă drept căi sigure ale unui retur bun.

Nu s-a întâmplat însă așa cum a zis Victor Ciocan, ci a urmat un retur la fel de prost. Nici schimbarea antrenorului, Popescu fiind înlocuit cu doctorul Ilie Copil, și nici apariția în lot a lui Doru Niculae, celebrul fotbalist al Argeșului de mai târziu, nu aveau să aducă rezultatele așteptate. Așa că, după acest sezon de Divizia B, unul câștigat de Olimpia Satu Mare, Gloria avea să retrogradeze în Liga a treia, unde a rămas doar un singur sezon iar apoi au urmat anii de adevărată glorie a fotbalului bistrițean.

Adrian Linca

 | 340 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *