CSM Bistrița e un club de stat, finanțat de Autoritatea Națională pentru Sport, cu un buget în jur de 500 de mii de euro pe an. Are 10 secții, 22 de antrenori plătiți și aproape 200 de sportivi legitimați. Anul acesta e subfinanțat și nu va primi decât vreo 300.000 de euro, deși are deja 4 sportivi calificați la Jocurile Olimpice și alți 3-4 în cărți de a merge și ei la Londra. Cu banii ăștia, clubul nu prinde vara, fiind în pericol de a pune lacăt pe o adevărată fabrică de medalii.
Sigur că are multe bube negre, ca orice instituție de stat, care așteaptă bani pe tavă și pe care nu o trage nimeni la răspundere atunci când greșește. Aliniat politic, și acest club și-a schimbat în ultima vreme directorii după putere și nu a apucat să fie condus de un manager cu experiență, calificat și dedicat fenomenului sportiv. Dar s-a adaptat din mers acestui sistem păgubos aplicat de politicieni în toate domeniile. Și-a păstrează continuitatea prin câțiva antrenori valoroși dar și printr-un contabil șef care ține de mulți ani socotelile clubului.
Acuma, ce vreau eu să zic, de m-am apucat să scriu despre CSM. Că acest club sportiv, cu toate păcatele lui, ar trebui sprijinit și de comunitatea locală. Chiar dacă trăiește în mare parte din bani publici, ar trebui să vină niște bănuți și dinspre Consiliul Local sau cel Județean. Așa cum Gloria, ori alte structuri sportive mai mici dar cu mare influență printre consilieri, au beneficiat întotdeauna de bani locali, așa ar fi bine să se întâmple și cu acest CSM. Fiindcă e clubul care aduce 90 la sută dintre performanțele sportive bistrițene, fiindcă se numește Municipal și fiindcă acolo se pregătesc tot copiii noștri, nu ai altora. S-a încercat în ultimii 2 ani o finanțare direct pentru handbal, dar n-a mers așa cum ne așteptam cu toții. Deși, cu răbdare, s-ar putea continua și sunt convins că s-ar ajunge la performanță.
Însă, mai sunt sporturi care n-au primit niciodată nimic de la CL sau CJ, deși au dus numele Bistriței în topurile mondiale. E cazul tenisului de masă, halterelor, atletismului sau gimnasticii. Fără sprijin din partea comunității locale, acestea au ajuns unde nici cu gândul nu gândești. Crișan e la a patra Olimpiadă, Răzvan Martin e chiar în cărți pentru o medalie la JO iar echipa de gimnastică e singura din provincie care a câștigat vreodată campionatul și care are 2 sportivi în echipa pentru Londra. Pentru ei, pentru marii campioni, ar trebui să facem mai mult. Să-i prețuim, să le oferim condiții la nivelul lor și să-i răsplătim mai bine.
Bernadette Szocs e campioană europeană de junioare, vicecampioană continentală de senioare, cea mai bună din România la tenis de masă și are doar 17 ani. La anul va pleca în altă parte, fiindcă nu vom face destul pentru ea. Destul, ar însemna doar atât cât câștigă 2-3 fotbaliști de-ai Gloriei într-un campionat infect și trucat, nu mai mult. N-o să fim în stare și Berni o să joace pentru alții.
De-aia zic, dați un leu și pentru cesemeu. Chiar dacă nu știe să-și facă lobby unde trebuie, chiar dacă nu se prea pricepe să atragă alte fonduri decât publice, chiar dacă nu folosește un capital imens de imagine pe care îl au sportivii lui, Clubul Sportiv Municipal e, totuși, al nostru și produce performanță pentru oraș, pentru județ. Mai știți alte domenii în care Bistrița e în topurile mondiale? Puține, foarte puține, nu?
Adrian Linca
Ultimele comentarii