Dacă nu ești elev la Rebreanu, ia-ți adio de la terenul cu iarbă! ”Pentru că fotbalul e un sport care strică gazonul!”. Un interviu cu directorul școlii, Suzana Gălățan!

Dacă nu ești elev la Colegiul  Liviu Rebreanu și nu te afli în timpul orelor de educație fizică, n-ai nicio șansă să joci un fotbal pe noul gazon din curtea liceului. Nu pentru că n-ai avea porți, fiindcă ai improviza ceva, așa cum fac cei care au acces în acest moment. Ci pentru că așa e rânduiala stabilită de primărie și transmisă direcțiunii.

Direcțiune de la care am încercat să aflăm mai multe amănunte despre baza sportivă construită în cadrul unui proiect de peste 7,4 milioane de euro din bani publici.

Doamnă Suzana Gălățan, care este situația acestei baze sportive?

Baza sportivă este finalizată. E funcțională. O folosim de la 8.00 la 15.00 cu elevii școlii și câteodată și de la 7.00. În sala mică intră copiii până la a 5-a iar în sala mare intră cei de la a 5-a până la a 12-a. Iar terenul cu gazon este folosit de profesorii de sport atunci când au jocuri de echipă.

Jocuri de echipă fără porți nu prea se pot desfășura…

Avem porți mobile (n.r. nu le-a văzut nimeni, niciodată) pe care profesorii le pun atunci când e nevoie…

Terenul îngrădit din fața sălii vechi nu are nici el porți, panouri de baschet, stâlpi pentru fileu….

Coșurile sunt comandate, nu sunt încă livrate de furnizor (n.r. al doilea an școlar fără ele). Urmează săptămâna viitoare să le primim și să le montăm.

Peste vară n-a fost folosit terenul de iarbă. De ce?

Iarba a fost pusă destul de târziu, la începutul lunii mai.  O lună de zile n-a fost voie să intrăm, ca să prindă rădăcini. De la 1 iunie le-am dat voie copiilor să intre pe gazon și de atunci intră cu toții.

În vacanță nu a intrat nimeni…

Noi nu avem voie să folosim terenul respectiv pentru a-l închiria echipelor care vor să joace fotbal. Investițiile pe fonduri structurale, legile, nu ne permit 5 ani să facem activități economice și nu putem închiria nimic.

N-am zis să-l închiriați. Nu orice miuță e o activitate economică…

Pe pistă am permis să alerge cine a vrut, dar fotbalul e un sport care poate strica iarba….

Mă iertați, dar asta e menirea unui teren de fotbal. Să se joace fotbal pe el…

Elevii joacă, dar adulților nu-l putem închiria…

Elevii de la alte licee pot veni să joace?

N-am avut solicitări de la altă școală, fiindcă fiecare școală are baza ei sportivă.

O bază sportivă cu teren mare de iarbă nu are nimeni.

Nu, dar au sintetice destule…

Dacă ați avea solicitări din partea unor grupuri de elevi de la altă școală le-ați permite să intre pe gazon?

Bazele unităților școlare sunt administrate de consiliile locale. …

Concret, dacă astăzi vine un club sportiv afiliat la minister, la federație și depune o solicitare că vrea să joace un meci pe terenul mare o abrobați sau nu?

 Trec cererea prin consiliul de administrație…

Iar dacă ești adult n-ai nicio șansă să faci mișcare pe o bază sportivă a Primăriei?

Nu pe iarbă, doar pe pistă. Cred că ni se cere un pic prea mult de la scoală. Dacă ar fi baza mea personală și aș avea firmă de pază ca să supraveghez lucrurile aș lăsa cu drag pe toată lumea. Nu vreau să fiu rea și să spun că n-aș vrea să fie folosit de fiecare cetățean al Bistriței. Cu mare drag, dar atâta timp cât se păstrează. Nu avem intrumentele de supraveghere puse la punct ca să facem acest lucru. Și suntem în faza de garanție, mai avem de reparat în două locuri, că ține puțină apă.

Profesorii din școală pot juca un fotbal din când în când? Știu că mai jucau pe vremuri…

Cred că da, pentru că sunt ai școlii și știu să aibă grijă de bunurile școlii…

E costisitoare întreținerea gazonului?

Nu e costisitoare, că o facem cu personalul școlii. Cu 5 saci de azot întreținem iarba…

Atunci de ce vă temeți?

Fiindcă se smulge foarte ușor. Cred că l-ați văzut, peste vară a fost destul de palid. Pentru că a fost foarte cald.  Primul start nu a fost destul de gras. Până a pătruns rădăcina ca să-și tragă un pic de sevă…Ați văzut că în momentul în care a venit ploaia naturală altfel s-a dezvoltat.. Dar atunci când plouă, iarba e udă. Nu poți intra dacă iarba e udă. După ora de sport copilul are matematică. Nu putem ține copiii uzi!

Această bază sportivă a fost folosită în trecut și de către secțiile de performanță de la Liceul cu Program Sportiv, în special de către secția de atletism. Acum există aici cea mai bună pistă de atletism din județ. Se poate folosi pentru sportul de performanță?

N-a venit până acum nimeni să facă vreo solicitare. Dacă o să vină, trecem prin consiliul de administrație și dacă e cazul… Dacă se păstrează și nu se strică, cu mare drag…

Adrian Linca

 

 | 2.007 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *