De asta ai nevoie să organizezi o gală ca cea de K1 din Năsăud. Să aduci aproape 100 de persoane de alte județe, să le oferi cazare și masă, să pui la punct meciuri din trei sporturi de contact diferite și să ai aproape 500 de oameni la un loc, într-o sală dintr-un orășel ca Năsăud este o performanță.
Marius Muti, cei care au contribuit cu bani la eveniment și, nu în ultimul rând, administrația orașului și primarul, merită felicitați pentru ce au făcut. Dar aprecierile durează puțin și poate nu folosesc prea mult nimănui. Mai important e că s-a deschis un drum, important e că s-a făcut ceva, legat de sport, care a avut și impact, priză la public. În vremurile în care, în Bistrița, fotbalul, cel mai popular sport, adună în medie nici o mie de spectatori la un meci iar celelalte sporturi adună abia o sută-două, la cele mai importante evenimente, ce s-a făcut la Năsăud e un exemplu.
E un exemplu de ceva făcut bine, care atrage. E un exemplu că sportul, oricare ar fi el, poate atrage spectatori, îi poate scoate pe oameni din casă și îi poate ține într-o sală până la miezul nopții. Ba mai mult, îi poate face să plătească un bilet de 30 de lei, lucru pe care nu cred că l-au făcut bistrițenii decât la meciurile cu Steaua. Ce am văzut la Năsăud e dovada că trebuie să înțeleagă toată lumea că sportul a trecut la un alt nivel.
S-au dus demult vremurile în care oamenii veneau să vadă sport că n-aveau ce face acasă, s-au dus demult vremurile în care peluza Gloriei se umplea cu militari. Acum, sportul înseamnă spectacol, marketing și publicitate. Fără cele trei ingrediente, e imposibil să mai faci ceva, e imposibil să mai ții în viață un sport, oricare ar fi el. Fără un site ca lumea, fără pagină de Facebook, fără clipuri de promovare, fără apariții din lumea "mondenă" la evenimente, fără filmări și poze spectaculoase de la concursuri, orice sport, cât a fi el de olimpic sau de important, nu interesează pe nimeni. Poate nu-i corect, poate marketingul e o spoială care câteodată păcălește, dar, în capitalism, asta e mai puțin important. Iar dacă nu te conformezi, ca sportiv, ca antrenor, ca și conducător de club, n-ai nicio șansă să reziști.
Augustin Danci
| 884 vizualizări
Ultimele comentarii