Cum a ajuns CSM Bistrița în Liga Națională! O analiză excelentă a lui Augustin Danci!

CSM Bistrița a promovat în primul eșalon handbalistic. Bistrițencele au avut un traseu aproape perfect, 18 victorii și un egal și vor juca în Liga Națională din sezonul următor. Drumul de la ideea promovării, până la realizarea performanței a durat aproape doi ani de zile și a fost gândit până la cele mai mici detalii. Dincolo de munca, de evoluțiile foarte bune ale handbalistelor și de performanța sportivă a acestora, promovarea s-a realizat și datorită altor factori foarte importanți.

Inițiativa de a realiza o echipă competitivă și de a promova în Liga Națională a fost făcută public în iulie 2014. Atunci ,ObservatorBN scria în exclusivitate că s-au purtat primele discuții privind finanțarea echipei de handbal feminin cu bani de la Consiliul Județean. Cei care au inițiat acest proiect au fost președintele Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan și antrenorul bistrițean Horațiu Pașca. 

Primul pas spre semicerc, primii bani de la Consiliul Județean. Prima mutare concretă spre realizarea visului de a promova în Liga Națională a fost făcută în 15 iulie 2014. La ședința de Consiliu Județean din acea zi au participat directorul clubului CSM Bistrița, Adrian Moldovan și antrenorul Horațiu Pașca, care renunțase la contractul cu U Jolidon Cluj pentru proiectul echipei de handbal feminin din orașul său natal. În acea ședință s-au aprobat primii bani pentru echipa de handbal. Conform proiectului votat de consilierii județeni, s-au alocat în prima fază 100.000 de lei de la Consiliul Județean, pentru ca echipa să-și înceapă activitatea. Până la finele anului 2014, clubul a mai primit 120.000 lei de la Consiliul Județean. Alți 220.000 de lei au intrat în conturile echipei până în iulie 2015. În total, Consiliul Județean a finanțat echipa de handbal cu 440.000 (100 de mii de euro) de lei pentru sezonul competițional 2014-2015.Președintele Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan a spus atunci că speră ca și Primăria Bistrița să finanțeze echipa cu 150.000 de euro, lucru care nu s-a mai întâmplat însă. De altfel, primarul Bistriței, Ovidiu Crețu și Consiliul Municipal nu au ajutat absolut deloc echipa de handbal feminin a orașului!

"M-am întors la Bistrița pentru un proiect serios, care se va întinde pe mai mulți ani. Avem nevoie de 4-5 jucătoare de primă ligă, pe care le vom aduce în perioada următoare", spunea atunci Horațiu Pașca.

În sezonul competițional 2014-2015, echipa de handbal feminin a fost formată mai mult din jucătoare tinere și din bistrițence, fără a avea ca obiectiv promovarea în liga Națională, în special din cauza faptului că Primăria Bistrița nu a mai alocat fonduri. 

Asaltul spre Liga Națională avea să vină abia în următorul sezon competițional, 2015 – 2016, la finalul căruia echipa a promovat. A fost un sezon perfect, Consiliul Județean a alocat mult mai mulți bani și nu s-a omis niciun detaliu, de la transferuri importante până la imagine și la suporteri. Visul a început în 8 septembrie 2015, când a fost prezentată noua echipă de handbal feminin, în cadrul unui eveniment în Sala Polivalentă din Bistrița, în fața a peste 800 de suporteri, într-un meci demonstrativ cu Piatra Neamț. CSM pornea la drum cu un lot format din vedetele Oana Chirilă, Claudia Cetățeanu și Geta Vârtic, dar și tinere speranțe ale handbalului, cum ar fi Andrada Maior Pașca, adusă de la Baia-Mare.

După cum era de așteptat și ținând cont de valoarea jucătoarelor, CSM Bistrița s-a distrat practic în Divizia A, singurul adversar pe măsură fiind Cetate Devastrans, echipă care se bătea și ea la promovare. 

Bistrițencele au câștigat toate meciurile la diferențe astronomice de goluri și era clar că lupta se duce în doi, Bistrița – Deva. În 14 noiembrie, s-a disputat primul duel între cele două, la Bistrița, câștigat la o diferență de 8 goluri de echipa lui Horațiu Pașca, după un meci extrem de echilibrat până în ultimele minute, când bistrițencele s-au desprins și au luat o opțiune importantă pentru promovare. Fosta internațională Oana Chirilă, vedeta echipei, avea să facă o partidă excelentă și să înscrie 7 goluri. 

Cu un pas în Liga Națională, CSM Bistrița a continuat însă campania de transferuri și în pauza de iarnă, când au venit la Bistrița mai multe jucătoare importante, precum Laura Oltean sau fosta internațională Magda Paraschiv. La finalul anului 2015, handbalistele au punctat și la capitolul imagine, apărând într-un calendar de promovare. Cu un lot mai tare decât cel din turul campionatului, CSM Bistrița a măturat tot în cale și aștepta meciul decisiv, returul cu Cetate Deva. Un meci mult mai greu decât cel din tur, în care bistrițencele au fost conduse până în ultimul minut, dar au reușit un egal (18-18) care le-a adus promovarea. CSM Bistrița mai are de jucat o partidă, întâlnind acasă echipa Național Brașov, în ultima etapă, dar este matematic promovată.

Deși poate părea că obiectivul a fost atins ușor, datorită banilor de la buget și a unei echipe mult mai valoroase decât restul competitoarelor, nu este deloc așa. Finanțarea și susținerea locală nu sunt suficiente pentru a promova. Prin comparație, în 2009, tandemul Ovidiu Crețu – Iuliu Crăciun a încercat același proiect, cu finanțare de la Primăria Bistrița, proiect care a eșuat atunci, din mai multe motive, în mare parte administrative. Acum însă s-a ținut cont de toate aspectele importante și s-a reușit un proiect sportiv modern, adaptat zilelor noastre. 

Personajele cheie au fost Emil Radu Moldovan și Horațiu Pașca. Președintele Consiliului Județean a susținut echipa, pe care a numit-o "un proiect de suflet" și s-a implicat până la cele mai mici detalii. A fost prezent la meciuri, a ținut legătura cu jucătoarele și cu conducerea și a atras oameni importanți alături de echipă. Proiectul a fost girat de toți consilierii județeni, care au votat pentru finanțare, Monica Săsărman (PNL) fiind și ea o aprigă susținătoare a handbalului. 

Horațiu Pașca este artizanul sportiv al acestei performanțe. Unul dintre cei mai apreciați tineri antrenori din România, Horațiu Pașca a căpătat experiență în handbalul mare la U Jolidon Cluj, echipă cu care a evoluat și în cupele europene și a revenit la Bistrița cu mult entuziasm. Pe lângă munca de antrenor, aportul lui Pașca a contat enorm și în ceea ce privește transferurile, cunoscâdn foarte bine lumea handbalului și având o relație foarte bună cu jucătoarele care au semnat cu CSM Bistrița. Acesta și-a format un staff tehnic cu care colaborează foarte bine, amintindu-i pe directorul sportiv Răzvan Berbecar, pe antrenorul secund Radu Moldovan, pe medicul Radu Kaizer și pe kinetoterapeut Alexandru Chiuzan. 

Pe lângă banii publici, cei din conducerea echipei au atras și mai mulți sponsori din mediul privat. De asemenea, CSM Bistrița a excelat la capitolul imagine. Cei din conducerea echipei au înțeles că fără imagine nu se mai poate face sport de performanță în vremurile actuale. Cu costuri minime, echipa de handbal a beneficiat de cea mai bună promovare locală.Toate publicațiile, radiourile și televiziunile locale au promovat echipa CSM Bistrița. Nici Gloria, în vremurile bune, nu se bucura de o asemenea atenție la nivel local. Pagina de Facebook, interviuri cu jucătoarele, poze, calendare, toate au făcut parte dintr-o strategie de imagine care a dat roade. Faptul că toată presa locală a susținut, a mediatizat și a scris despre echipa de handbal a adus mulți spectatori în sală și a ținut comunitatea în legătură cu fenomenul. 

Suporterii au fost foarte importanți în drumul spre promovare. La fiecare meci acasă, în Sala Polivalentă se aflau peste 800 de spectatori, care le-au susținut pe fete. Această susținere a contat foarte mult, în special în meciul cu Deva. De asemenea, galeria echipei CSM Bistrița a creat de fiecare dată o atmosferă incendiară. Handbalistele au simțit legătura de suflet și, la finalul fiecărei partide, au dat mâna cu suporterii, mulțumindu-le, lucru apreciat de bistrițeni. 

Promovarea echipei de handbal feminin în Liga Națională este o performanță istorică, în al doilea sport din România, ca notorietate. Este pentru prima dată când handbalul feminin bistrițean ajunge în elita națională, deși, de-a lungul anilor, acest sport a dat, din Bistrița, jucătoare importante, de echipă națională. Totuși, Bistrița nu a reușit să facă o echipă de Ligă Națională în vremurile în care fetele de la Liceul cu Program Sportiv deveneau campioane naționale și promovează, paradoxal, acum, când situația la nivel de junioare nu e la fel de bună.

Promovarea în Liga Națională este doar un prim pas și adevărata luptă abia acum începe. În primul eșalon handbalistic, lucrurile se schimbă radical, e nevoie de mai mulți bani, de încă 4-5 jucătoare foarte bune. Pentru că, dacă echipa nu se menține în Liga Națională, toate eforturile din ultimii doi ani au fost inutile.

Lotul echipei CSM Bistrița:  Claudia Cetățeanu, Roxana Caragea (portari), Adriana Tamaș, Alexandra Ciunt, Andra Sabău, Georgeta Diniș Vârtic, Iulia Szabo, Lia Cira, Andrada Maior Pașca, Andreea Bărbos, Bianca Zegrean, Oana Cârstea, Reka Tamaș, Simina Vezentan, Cristina Andrița, Denisa Dorhoi, Elisabeta Cadar, Magda Paraschiv, Laura Oltean, Szilvia Szabo și Oana Chirilă. 

 

Promovarea, în cifre

 

– 1 milion de lei (250.000 de euro) a primit CSM Bistrița în sezonul competițional actual

 

– 18 victorii și un egal, 612 goluri marcate și 334 primite, 55 de puncte 

 

– 10 ani au trecut de când handbalul bistrițean a mai jucat în Liga Națională. Echipa de handbal masculin promova după un sezon perfect, cu Ioan Palko antrenor și Marin Rus președinte

 

– 7 ani au trecut de când primarul Ovidiu Crețu promieta că face la Bistrița echipă de Ligă Națională, ca Oltchim. Între timp, Oltchim s-a desființat

Augustin Danci

 | 280 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *