Cronica unui eșec lamentabil. De ce Crosul Gabriela Szabo RunFest a fost cam obosit

Crosul Gabriela Szabo a ajuns un eveniment banal pentru Bistrița. Conceput ca un eveniment care să atragă tinerii spre atletism, dar și adulții pentru mișcare, Crosul Gabriela Szabo a părut mai degrabă unul "de pluton", în care s-au învârtit însă bani mulți, din bugetele publice. Suma imensă investită și implicarea unor firme de profil n-au putut aduna oameni la acest cros, participarea fiind practic asigurată de copiii aduși “cu arcanu” de pe sate, ca pe vremea Daciadei.

Anul acesta, Primăria Bistrița și Consiliul Județean Bistrița-Năsăud au contribuit fiecare cu câte 40.000 de lei pentru acest concurs, bani la care se adaugă cei din sponsorizări de la firme private. Bani mulți, premii mici, cam așa a fost ediția din acest an a crosului, denumit pompos "Runfest", scrie Observatorbn.ro.

Prin comparație, dacă în edițiile anterioare se acordau premii care ajungeau la 2000 de lei, anul acesta, cel mai mare premiu a fost de 600 de lei (atât au primit câștigătorii de la fiecare categorie). Pare incredibil, dar e adevărat! Din cei aproximativ 100.000 de lei, adunați în mare parte din bani publici, doar 15 la sută au mers pe premiile în bani. Este adevărat că s-au acordat medalii și diplome pentru participanți, dar chiar și așa rămâne un semn de întrebare despre gaura neagră în care s-au dus banii pentru eveniment.

Crosul Gabrielei Szabo, nici struț, nici cămilă. În primele ediții ale evenimentului, s-a pus accent pe găsirea de noi talente în atletism dar și pe atragerea unor alergători de performanță care să alerge la Bistrița pentru premiile mari. Doar că nu s-au prea descoperit talente noi în cei 10 ani de când se organizează.

Chiar și așa, este totuși ciudat cum, într-o perioadă în care tot mai multe persoane aleargă la crosuri în orașe precum Cluj-Napoca sau București, în Bistrița oamenii nu se înghesuie la astfel de evenimente. Paradoxal, la astfel de crosuri organizate în alte orașe, se percepe o taxă de participare de câteva sute de lei, iar banii se duc pentru cazuri umanitare.

Anul acesta, organizatorii au propus o nouă abordare și au sperat să participe multe persoane adulte, dornice de mișcare. Ediția din acest an, a zecea la număr, s-a organizat în parteneriat cu firme "specialiste" în astfel de eveniment. Doar că cifrele spun totul despre eșecul acestui eveniment. Organizatorii s-au lăudat că au adunat 1202 concurenți la cros. În spatele acestui număr se ascunde însă o păcăleală. Cei mai mulți participanți, 899, au fost copii cu vârste cuprinse între 10 și 15, majoritatea aduși din comunele județului, ca să iasă la număr. De altfel, publicația noastră a atras atenția asupra acestui lucru. La categoriile care contează, adică la adulți, numărul de alergători a arătat eșecul evenimentului. Astfel, doar 150 de persoane peste 18 ani au alergat 4 km. De asemenea, doar 88 de adulți au alergat pe distanța de 8 km!!!

Pe lângă premiile foarte mici, există și alte cauze principale care au dus la acest eșec al Crosului “Gabriela Szabo” Runfest. Una dintre cauze ar fi slaba promovare la nivelul județului Bistrița-Năsăud și la nivelul municipiului Bistrița. În afară de câteva articole în presă și de puține afișe, campania de promovare a fost aproape inexistentă. Organizatorii nu au găsit o metodă de promovare originală și nu au făcut nici măcar publicitate “agresivă” în mediul virtual sau pe Facebook, cum se întâmplă la astfel de evenimente. Prin comparație, la crosurile din țară, se folosesc diferite vedete pentru imagine și pentru a atrage concurenții. La noi în oraș, nici măcar Gabriela Szabo nu a promovat prea mult evenimentul înainte.

Politizarea crosului la ultimele ediții a fost un alt motiv pentru care bistrițenii și-au pierdut și puținul interes pe care l-au avut odată pentru concurs. La fiecare ediție, pentru imagine, politicienii s-au înghesuit, în primele rânduri, făcând să se piardă adevăratul scop al evenimentului și să devină mai degrabă unul politic sau monden. Culmea, anul acesta nu au participat politicieni, poate și pentru că nu este an electoral.

Ediția de anul acesta a Crosului Gabriela Szabo, denumit pompos “RunFest” a fost un eșec, deși organizatorii se laudă cu numărul mare de sportivi. Dacă nu se mobilizau profesorii de sport pe ultima sută de metri, promotorii crosului riscau să se facă de râs pe o sumă fabuloasă, din bani publici! Chiar și așa, impresia a fost că a cam suflat vântul la cros. Numărul mic de participanți la primele probe dar și asistența inexistentă s-au văzut cu ochiul liber și au creat chiar un moment jenant, oficialitățile ținând discursuri în fața câtorva zeci de oameni.

Finalul, cu aproape 900 de copii adunați la start, a salvat concursul. Totuși, au fost unele episoade penibile pentru un astfel de eveniment. În timpul discursurilor, din cauza unor probleme tehnice, sunetul se auzea foarte încet și nu s-a înțeles aproape nimic din ce au spus oficialităților. S-a auzit, în schimb, tot ce zicea prezentatorul concursului, îmbrăcat cu geacă de piele, „cu ciocate” și cu lanțuri, o imagine cel puțin ciudată pentru un eveniment sportiv.

Este totuși rușinos că, după atâția ani, nimeni n-a reușit să facă din acest concurs un cros adevărat, singura "performanță" fiind perfecționarea unui sistem de tocat bani publici fără efect.

sportulbistritean.ro

 | 416 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *