Citește un reportaj despre Vlad Farcaș, un judokan de talie mondială

 

La 14 ani, bistrițeanul  a câștigat argintul la o întrecere mondială pentru copii, organizată în Turcia

Bistrițeanul Vlad Cosmin Farcaș face judo de la vîrsta de 7 ani și este campion național en titre și campion balcanic. Anul acesta se pregătește să susțină examenul pentru centura maro, ultimul stagiu înaintea de-a deveni judoka cu centură neagră.

Sala de antrenament în care senseiul Vasile Bodea, centură neagră cu patru dani, antrenează este situată în curtea unei școli generale. Aici nu e nimic special, nu e nimic ieșit din comun. O locație situată la etajul unei săli de sport construită în urmă cu aproape 30 de ani. Totul e atât de modest, dar de o curățenie impecabilă.

Judokanii lui Bodea vin la antrenament la ora stabilită de sensei, fix la 18 și 30 de minute. Nimeni nu întârzie, nimeni nu comentează inutil. Ar fi și foarte greu să comentezi în fața lui Bodea. Nici măcar Vlad Farcaș, proaspăt medaliat cu argint la Jocurile Mondiale pentru copii U 15, nu o face. „Disciplina de fier este secretul reușitei”, spune Bodea.

Provine dintr-o familie modestă

A primit argintul chiar de ziua lui. Spune că a fost la un pas de aur, dar un rus l-a terminat, a ghicit procedeul prin care Vlad vroia să câștige lupta, așa că adversarul a punctat decisiv. A plâns dar s-a și bucurat, avea totuși un argint la nivel mondial.

În sală a început încălzirea, iar senseiul Bodea stă cu ochii și cu gura pe elevii săi. Vlad se antrenează fără să comenteze nimic: fuge, se rostogolește, se încălzește pentru ceea ce urmează. E un fel de miuță, se cheamă randoli, doar că aici unul dintre judokani trebui să-i pună la pământ pe alți patru colegi. Nu e deloc simplu, iar efortul e pe măsură.

În cele din urmă, obosit, Vlăduț vine să vorbim: „ Mama lucrează la poștă, iar tata este pensionat pe caz de boală. Pe tatami am ajuns în urmă cu 7 ani, la un alt antrenor, Ioan Pop, un alt om deosebit. După câțiva ani am ajuns la domnul Bodea, unul din cei mai pricepuți antrenori de judo din țară”, ne spune Farcaș.

Vorbește, își trage sufletul și vorbește: „ O competiție mondială este de departe cel mai complicat lucru. Judo-ul este un sport individual, un sport care te obligă să gândești, să iei decizii rapide, fără să fie pripite, din aceste motive mă antrenez zilnic între 2 și 4 ore”, mai spune proaspătul medaliat cu argint la jocurile mondiale pentru copii.

Mai spune că îi place fotbalul, handbalul și tenisul de masă, dar și matematică, geografia.

Este suporter al CFR Cluj

Deși este adeptul sporturilor individuale, Vlad Farcaș iubește și fotbalul. Este suporter al Barcelonei, dar îi place și CFR Cluj: „ Sunt un suporter moderat al CFR Cluj, dar, ori de câte ori se poate mă duc la meciuri în Gruia. Ce nu îmi place aici e modul cum sunt schimbați antrenorii, ca și șosetele. E o mare greșeală, dacă am face la fel și în judo, cred că nu am ajunge nici la concursuri regionale. Mie îmi place Gabi Mureșan, dar și Alin Minteuan, poate ar fi bine să rămână antrenor, și Kone, da, da”, mai spune Vlad Farcaș.

Salută cuviincios și intră pe tatami. E o altă lume, o lume pe care neofiții nu o înțeleg, așa cum Europa nu înțelege în esența ei milenara civilizație japoneză.

Alin Cordoș

Vlad Cosmin Farcaș

 

– Născut la data de 3 mai 1997, Bistrița

– Elev la Școala Generală nr. 4, diriginte prof. George Dragoș.

– În 2010 a câștigat Cupa Mondială în Ungaria, titlul de campion național pe 2010, medalia de bronz la Balcaniada din Muntenegru, și alte 5 turnee internaționale

– În 2011, Vlad Farcaș participă la Jocurile Mondiale pentru copii, fiind la un pas de o medalie de aur. Deși, l-a condus pe rus cu 5 puncte prin yuko, acesta a realizat un procedeu de nivel wazari, cotat la 7 puncte.

 

 

 

 






 | 485 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *