Adrian Trifan a luat aur la naționalele de seniori și se gândește la o medalie europeană deși performanțele din sport îi asigură bani doar cât unui șomer
Adrian Trifan e cel mai bun produs din ultimii 10 ani al școlii bistrițene de atletism. La 21 de ani împliniți în decembrie anul trecut, are în palmares titluri naționale la toate categoriile de vârstă pe distanțe lungi. Recent, a câștigat două medalii de aur la Campionatele Naționale de sală pentru tineret și seniori, la o săptămână după ce a ieșit campion balcanic și la 3 după ce s-a impus categoric într-un Grand Prix la București.
Vârsta îi permite încă să concureze la tineret, dar deja bate tot în România la nivel de seniori. În toamnă va ataca o medalie la europenele de cros pentru tineret iar apoi va concura doar la seniori. E legitimat la CSM Bistrița și antrenat de Dragoș Mihali. Tehnicianul are un singur regret vizavi de sportivul lui: că nu l-a depistat mai repede. „Dacă îl descopeream cu vreo 2 ani mai devreme, era deja campion european”, spune Mihali, prin mâna căruia au trecut mulți alergători valoroși.
Până în clasa a 9-a a jucat handbal la LPS
Adrian Trifan e din Buduș, dintr-o familie destul de modestă. În clasa a 5-a a venit la Liceul Sportiv și a făcut handbal până în a 9-a. A trecut pe la soții Berbecaru și pe la Silvian Vlad. L-a avut diriginte pe Augustin Pop, directorul liceului. Juca extremă și îi plăcea mult să alerge. De aceea, într-o zi, l-a rugat pe antrenorul Dragoș Mihali să îl testeze un pic la atletism. Avea 17 ani șidupă o săptămână de antrenamente la stadion i-a bătut pe toți atleții aflați în pregătire la CSM. După o jumătate de an de pregătire, a terminat al 5-lea proba de 5000 de metri de la Campionatele Naționale de juniori 1.
Au urmat medalii peste medalii la juniori și tineret, iar acum se bate la seniori. Însă visul său e să ajungă antrenor, să calce pe urmele profesorului său de astăzi. Pentru asta urmează cursurile Facultății de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității Vasile Goldiș din Arad. E în anul 2 și se descurcă bine și la școală. „Am sesiune deschisă, fiind sportiv de performanță, și asta mă ajută mult. Vreau să ajung antrenor aici la CSM, ăsta e scopul meu în viață”, spune Adrian extrem de hotărât.
Aleargă 25 de kilometri pe zi și câștigă 500 de lei pe lună
Trifan se antrenează de două ori pe zi, alergând în total în jur de 25 de kilometri. Luni după amiază, când ne-am întâlnit cu el, se pregătea de un traseu până în Ghinda și înapoi. S-a învățat cu atâta alergare și nu i se pare foarte dificil. Însă necazul lui e că acest sport nu e plătit pe măsură. Are casă și masă la Clubul Sportiv Municipal și o indemnizație de 500 de lei pe lună. Mai câștigă din premieri, dar sume destul de mici în raport cu alte sporturi. „De pildă pentru un titlu național la seniori, va lua 1400 de lei. Din toate premierile într-un an de zile nu trece de 100 de milioane vechi”, spune Mihali, conștient că pentru un tânăr la 21 de ani, cel mai bun din România la 3000 de metri, câștigurile sunt mici.
A jucat fotbal la Real Buduș
De mic i-a plăcut foarte tare și fotbalul. Însă doar să-l joace, nu și să-l urmărească la televizor sau din tribună. „Nu mă uit decât la Barcelona, câteodată. Dar să joc îmi place tare mult. În anii trecuți mai mergeam și jucam la echipa din satul meu, Real Buduș. Acum nu mai pot, că amajuns la un nivel mai mare în atletism și e periculos. La țară te poți accidenta ușor, nu mă pot juca cu cariera mea”, recunoaște Trifan.
Trei concursuri câștigate în februarie
După ce a alergat 8:11 în 4 februarie, la un Grand Prix la București și 8:15 la Istanbul în 18 februarie la Balcaniadă, lui Adrian Trifan i-a fost suficient 8:18 la naționalele de tineret și seniori, în weekend, pentru a lua aur la ambele categorii. „De obicei, cea mai mare satisfacție pe care o am e să-mi las adversarii mult în urmă. De data asta am avut un finih bun, dar nu cum aș fi vrut”, spune campionul. Întrecerea s-a desfășurat în sala Lia Manoliu din București și este primul titlu la seniori obținut de Adrian Trifan.
Ultimele comentarii