Ce-au uitat să premieze

Primii zece sportivi au primit sume modeste, așa de criză și s-au aplaudat mai mult între ei, pentru că organizatorii au omis acest detaliu și au pus premierea la sfârșit, copleșiți fiind probabil de numărul mare de demonstrații. Premiile celor mai buni sportivi s-au acordat, ca în fiecare an, după criterii clare, după performantețe internaționale și naționale, după medalii. Sunt vitregite însă sporturile pe echipe, unde sportivii obțin mult mai greu medalii decât la cele individuale. Un astfel de sport este handbalul, unde Bistrița a avut întotdeauna talente și sportivi la echipele mari din România și la națională. La handbal, să obții o medalie de aur la naționale, care te-ar clasa, cu noroc, în primii zece sportivi, este foarte greu, în primul rând pentru că există o singură competiție, la care participi pe durata întregului sezon.

 

La Bistrița, echipele de handbal feminin și masculin evoluează abia în eșalonul secund dar adună în Sala Polivalentă, sâmbătă și duminica, poate câți spectatori adună câteva sporturi individuale la un loc. Fetele antrenate de Iuliu Crăciun au învins anul acesta echipe cu mare tradiție și cu bugete mult mai mari și se află pe locul al doilea într-o serie cu Timișoara, Vâlcea, Mureș. Fără a supăra pe nimeni, putem spune că impactul și interesul românilor și al bistrițenilor pentru handbal este probabil cel mai mare, după fotbal. Cu toate acestea, acest sport nu s-a regăsit în premiile acordate, handbalistele n-au primit nici măcar mențiuni iar antrenorii de handbal n-au fost evidențiați.

 

 

Iuliu Crăciun, probabil cel mai mare antrenor de junioare din țară, se afla în sală, în primele rânduri, între mai mulți primari și oficiali. Primari care au fost chemați, unul câte unul, pentru a fi felicitați pentru contribuția adusă sportului, de parcă ar fi făcut terenuri și săli de sport din banii lor, aduși de acasă. 16 antrenori bistrițeni au fost evidențiați de Direcția pentru Sport, după medaliile și rezultatele obținute. Crăciun n-a fost nici acolo. Da, n-a luat medalii anul acesta și n-a scos campioane naționale, dar cei care se ocupă de destinele sportului ar trebui să știe că nu totul se măsoară în medalii. În ziua de azi, sportul înseamnă mai mult decât niște titluri adunate pe hârtie, ca producția agricolă de pe vremuri.

 

Augustin Danci

 

 | 700 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *