Când concurăm ca la balet! Un material de Dorin Dobra despre Formula 1!

Că activitățile noastre, oricare ar fi ele, trebuie supuse unor regulamente și prevederi tot mai drastice, este evident pentru oricine. Părinți, profesori, muncitori, portari, finanțiști, iubăreți, dansatoare, căței în parc, orice am fi trebuie să respectăm tot mai multe reguli.

F1 începuse să abereze pe tema asta a corectitudinii politice când a eliminat acele ”grid girls”, de la începutul cursei pentru a nu se considera vreo discriminare sexuală. Nu mai ai nici fetele alea frumoase care conduceau campionii pe podium la finalul cursei.

Dar ce s-a întâmplat duminică, atunci când comisarii de cursă au decis să îi ia lui Vettel locul 1 a fost deja prea mult. Putem stabili că facem balet în loc să ne concurăm în cai putere, p0utem face chiar un soi de wrestling din acela de vedem seara între două gagici ce se tot împing într-un ring, dar atunci haideți să nu mai numim F1 ci să-i spunem cumva gen ”concurență loială tip balet și corectă politic”.

Cei ce ați văzut faza de duminică, în care Vettel conducea cursa încă din calificări și primul tur până în ultimul, ca la final să câștigă Hamilton, înțelegeți la ce mă refer. Pentru că e vorba despre concurență pură, la miime de secundă, milioane de euro și mii de cai putere și e evident că cel ce conduce va face orice în limitele sportivității pentru a nu pierde cursa.

Ori dacă Vettel a pierdut controlul și a tăiat o curbă devine evident pentru oricine că va face orice să rămână în poziția întâi. Nu se aștepta nimeni, sper, ca Vettel să predea armele și poziția mai ales că le merita, iar la urmă să mai și felicite competitorul din punct de vedere al corectitudinii.

Mă gândesc acum la primele competiții pe care eu le-am prins, după anii 90 cu Senna, Schumacher, Hill, Mansel, Montoya, și mulți alții care se băteau bărbătește, căci și bărbăția are onoarea ei, nu roată la roată ci roată pe roată, așa cum se astepta oricine de la ei. Și asta făcea audiență, chiar Hill cel căzut de câteva ori în plasa lui Schumacher o spunea și o recunoștea. Ceea ce l-a și făcut să ia atitudine față de ceea ce s-a întâmplat duminică.

În felul acesta lucrurile nu pot arăta foarte bine pe viitor, căci dacă amesteci adrenalina cu corectitudinea politică și încurci concurența firească cu regulile stupide vei avea de fapt un dans cu patine cu rotile pe o gheață mult prea groasă ca măcar să se mai spargă de la câte un gest de concurență, virilitate sau total combat.

Pe viitor probabil că toate aceste poziționări vor atrage atenția celor ce decid în F1. Căci pentru dans sunt alte canale, alte tribune, alte reguli.

Dorin Dobra

 | 2.580 vizualizări

Author: Adrian Linca

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *