Bistrița va avea scrimă începând din acest an! Așa zice Zanca!

Direcția Județeană pentru Sport și Tineret dorește să reînvie scrima anul acesta la Bistrița. Un sport care în anii ’80 făcea furori la Bistrița, dar care a dispărut la sfârșitul anilor ’90 din lipsă de antrenori și tineri care să practice acest sport.

După ce în 2010, Clubul Hercules a reactivat luptele greco-romane, una dintre cele mai vechi discipline olimpice, conducerea Direcției pentru Tineret și Sport dorește să deschidă o secție de scrimă în oraș. „Scrima la Bistrița are tradiție, am avut sportivi care au realizat performanțe mari la acest sport și pentru acest an avem în plan să redeschidem o astfel de secție în oraș. Este ceva mai complicat să reușim acest lucru, deoarece avem nevie de foarte multe avize de la Federația Română de scrimă, dar cred că anul acesta vom reuși să ducem acest demers la bun sfârșit“, explică Raul Zanca, directorul Direcției de Tineret și Sport Bistrița-Năsăud.

Zanca zice că Bistrița va avea scrimă în 2012

Unul dintre principalele impedimente pentru deschiderea secției este lipsa spațiului și a antrenorilor. „Deocamdată nu avem antrenori la Bistrița și trebuie să vedem cum reușim să rezolvăm și această problemă, dar am speranța că discuțiile pe care le purtăm acum se vor concretiza“, adaugă Zanca. Vasile Jimboreanu spune că a auzit și el despre aceste discuții deoarece în urmă cu două luni a fost la Bistrița fostul ministru al sportului, Alexandru Mironov, un fost mare scrimeur al României, care a discutat această problemă.

„Din discuțiile pe care le-am avut cu Alexandru Mironov mi-a spus că a discutat cu conducerea Liceului cu Program Sportiv și cu cei de la Direcția pentru Tineret și Sport pentru a redeschide o secție de scrimă la Bistrița. Nu știu în ce sens s-au concretizat discuțiile, dar este o idee foarte bună ca acest sport nobil să se practice din nou la Bistrița“, spune Jimborean.

Familia Betuker a adus scrima la Bistrița

Unul dintre foștii antrenori de scrimă din Bistrița, Ionel Duță, se arată și el încântat de reactivarea acestui sport în oraș. „La Bistrița scrima a avut tradiție și în anii ’80s-au obținut performanțe foarte mari. Sportul a fost adus în oraș de Otto Betuker, tatăl Gabriele Betuker, o mare campioană națională la acest sport. Atunci când ei s-au mutat de la Satu Mare la Bistrița, fiica lui avea nevoie de un loc în care să se antreneze și așa a pornit istoria scrimei în oraș“, își amintește Duță.

Primele performanțe au apărut în Bistrița în 1985, atunci când Ioan Petringel a obținut prima medalie națională de bronz. În aceeași perioadă s-a format și un grup foarte puteric de sportivi care au activat în Divizia A la scrimă. „Acea echipă a reușit să performeze în Divizia A să aibă performanțe foarte bune. Se luptau cu cele mai mari cluburi din țară pentru primele locuri. Au fost niște băieți de excepție care puteau să ajungă departe dacă nu se pierdea susținerea fabricilor“, explică Ionel Duță.

Foști scrimeri interesați de deschiderea uni noi secții

Ioan Petringel a fost primul sportiv din Bistrița care a câștigat o medalie la scrimă. „am câștigat prima medalie la scăpadă în 1985, am luat bronz, la doi ani după ce am început să practic acest sport. La mine totul a început datorită unui coleg de clasă care făcea scrimă și m-a chemat să încerc și eu. Este un sport al minții în principal, pentru că acolo nu este vorba atât de mult de forță și mușchi cât e de inteligență și viteza de reacție.

De exemplu, atunci când am luat eu medalia de bronz, toți ceilalți clasați pe primele locuri au fost tot premianți la olimpiadele școlare, ceea ce cred că spune ceva despre caracterul scrimerilor“, povestește Petringel. Potrivit fostului scrimeor, care a studit cu Nicole Doboș și Costivă Bărăgan, scrima este un sport foarte scump, care presupune cheltuieli destul de mari.

Echipamentul este scump, se uzează destul de repede și ste nevoie de săli bine dotate. Noi ne-am antrenat în ami multe locuri, o perioadă am făcut sub tribuna a doua de la stadionul Gloriei, dar a fost și când ne antrenam pe coridoarele Sălii Polivalente“, își amintește Petringel.

Un alt membru al grupului de tineri scrimeri din Bistrița a fost stomatologul Cosmin Cupșa. „Noi am început jucându-ne cu săbiile așa cum vedeam în filme, dar pe parcurs, cu ajutorul antrenorului nostru Ionel Duță, cel care timp de opt ani ne-a devenit un al doilea tată, am ajuns să învățăm acest sport extraordinar. Eu m-am apucat la 7 ani de scrimă și am renunțat în 1990, atunci când nu a mai fost finanțare din partea fabricii Mecanice“, povestește Cupșa.

Amândoi foștii scrimeri spun că dacă se va deschide o secție de acest fel la Bistrița își vor trimite băieții să încerce măcar să vadă dacă le place. „Băieții mei sunt atrași de sport și dacă le va place scrima aș fi încântat să practice acest sport pentru că este deosebit“, spune Petringel. 

Mihaela Mincă

 | 1.543 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *