Bine mă, bine…

 

E o vorbă a lui nea Bala, adică a lui Ion Balaur, vechi colaborator al lui nea Jean, eu cunoscându-l mai bine pe când era antrenor la Gloria II, echipă „băgată” în Liga a II-a pe obrazul și munca lui Dan Matei, cât mai ales pe spatele unor băieți care, în mare parte dintre ei, nu au mai ajuns să joace la prima echipă. Aici vreau să amintesc de Å¢ârcă, Stoica, Stan, Predică, Cătalin Bucur, Sandu Borș, Florea Voicuț, Răzvan Radu, Majer, Cornel Cornea, Paica, Suru, Szekely sau Joszef Lorincz. Ei, a trecut ceva vreme de atunci și, deși, foarte multă lume nu-l iubește pe Sabău, eu cred că prezența sa la Bistrița nu a fost una întâmplătoare, așa cum nici mandatul lui Dan Matei la echipa a doua a Gloriei nu a fost unul întâmplător, ci unul cât se poate de benefic pentru evoluția grupării din parcul municipal.

Pare-mi-se că Gloria Bistrița încheie în această vară un ciclu în liga lui Mitică, zisă pe vremurile bune ale lui Tata Jean, Divizia A.

Așa mi se pare mie, că se încheie un ciclu, că ne chinuim cât se poate de tare să rămânem într-o primă ligă unde cavalerii fluierului și fotbalul au pierit demult. Sunt eu prea prăpăstios, dar lucrurile nu merg deloc bine, iar la problemele de lot, financiare și de metalitate la unii dintre jucători se mai adaugă una, una importantă de tot: zic oamenii de fotbal că Gloria nu va retrograda cât e tata Jean acolo, acolo în parcul municipal. Mai zic tot băieții ăia că Jean le “rezolvă” pe toate, de parcă Lordul e Merlin și Liga I ar fi masa rotundă și cavalerii regelui Arthur.

Am și eu o întrebare: pe nea Jean cine îl ajută, de fapt, cine îl ajută cu adevărat. Că dacă l-am clona, Gloria sigur ar scăpa. Afirmația că Gloria oricum scapă că e Jean acolo, poate să se transforme și într-un enunț cât se poate de fals: azi, mâine, poimâine, cine știe când, cine știe cum, dar ziua aceia va veni.

Politic vorbind, Gloria se găsește în situația acelor partide politice care își bazează existența pe imaginea unui singur lider: el pasează, el centrează, el dă cu capul, el ține discursuri. Restul, restul sunt și ei pe acolo.

Eu nu cred că nea Jean e Merlin, eu nu cred că el le poate rezolva pe toate, dar  mai cred ceva: Jean Pădureanu nu se poate clona pentru ca Manea să aibă 11 jucători cu determinarea și ambiția necesară. Nea Jean, pentru cei care nu știu, e om, un om care obosește, care are nevoie de un umăr pe care să se jelească, de un sprijin, de multe altele are nevoie acest om.

Lui, lui nea Jean, cine i le dă toate acestea????

Vă ziceam la început de nea Bala, de Dănuț Matei, de niște jucători care și-au lăsat sufletul la Bistrița, iar când au avut nevoie de un umăr pe care să jelească, nu l-au mai găsit.

În rest, parcă îmi este dor să mai aud pe terenul defunctei Someș Gaz Beclean faimosul strigăt al lui nea Bala: “ Bine mă, bine”.

Alin Cordoș

 

 

 | 776 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *