”Biatlonul înseamnă trup, minte, suflet”

– bistrițeanca Mihaela Purdea, componentă a echipei României de biatlon, vorbește despre acest sport într-un interviu acordat în exclusivitate pentru „Sportul bistrițean”, între două etape de Cupă Mondială

Cum s-a încheiat anul 2008 și cum a început 2009 pentru tine?

Din punct de vedere al rezultatelor sportive, anul 2008 s-a încheiat chiar foarte bine pentru mine. După cum știți, am reușit să iau primele mele puncte în Cupa Mondială, ceea ce reprezintă și cele mai bune rezultate ale mele în această competiție.

Începutul anului 2009 deocamdată e destul de dezamăgitor. Deja s-au desfășurat două etape, la Oberhof și Ruhpolding, ambele în Germania, la care nu am avut o comportare prea bună, însă mai am o șanse să îmi revin în etapa de săptămâna viitoare la Anterselva în Italia. După aceasta avem o pauză de pregătire (care probabil va fi tot la Anterselva) pentru Campionatul Mondial din Coreea, care va avea loc în perioada 12-20 februarie.

Care este obiectivul tău și al echipei României în această ediție a Cupei Mondiale la biatlon?

Obiectivul meu este să particip la cât mai multe competiții și să merg bine, iar cât mai multe dintre ele să fie internaționale. Nu e important ca numai numele meu să fie pus la start, ci și numele țării, și de ce nu, cel al orașului în care m-am născut. Obiectivul echipei este să reușim să intrăm în primele 10 națiuni ale lumii. Anul trecut am terminat pe 12 în acest clasament. La biatlon se face un clasament pe națiuni în funcție de rezultatele pe care le avem la probele individuale. Deci nu e vorba despre probele de ștafetă. La aceasta sperăm să reușim să repetăm cel mai bun rezultat de anul trecut, adică locul 6.

Care sunt cele mai mari probleme cu care te-ai confruntat în acest sezon?

Probleme nu pot să zic că am avut, dar poate o anumită neșansă în anumite momente. De exemplu, vremea puțin prielnică ne-a cam dat bătăi de cap. La noi contează asta, mai ales la ceruirea schiurilor. Dar am trecut cu bine și peste asta. Probleme și obstacole apar la tot pasul, mai mici sau mai mari, însă trebuie să reușim să trecem cu bine peste toate. Cred că orice sportiv întâmpină greutăți, dar trebuie să avem mentalitate de învingător și să trecem peste ele. Oricum trebuie să îi mulțumesc lui Dumnezeu că nu am avut probleme de sănătate, până la urmă asta e cel mai important.

Vezi vreun progres făcut de România în ultimii ani în sporturile de iarnă?

Categoric da, cel puțin din punct de vedere al rezultatelor. Cel mai relevant este locul 2 ocupat de Eva Tofalvi în Cupa Mondială, cel mai bun din istoria Federației. Dacă mă refer la condițiile care sunt la noi în țară pentru a practica un sport de iarnă, acestea cam lasă de dorit, însă acum sunt speranțe de îmbunătățire, deoarece România a fost desemnată să organizeze Jocurile Olimpice de Tineret care vor avea loc în 2013. Așa probabil vor apărea și la noi baze de pregătire competitive.

Ce le transmiți bistrițenilor care vor să-și îndrume copiii spre schi fond?

Orice sport e binevenit, atâta timp cât îl faci pentru tine și din suflet. Eu am ales schiul fond pentru că mi-a plăcut din prima, mi s-a părut cel mai potrivit din punct de vedere al efortului fizic, al mediului în care se practică, al satisfacției de reușită în urma doborârii unui disc negru de pe panoul de tragere. Și, în plus, biatlonul le întruchipează pe toate, trup, minte, stăpânire de sine și nu în ultimul rând suflet.

La mentalitatea care s-a format la noi e greu să convingi pe cineva să își dea copilul la sport în afară de fotbal. Când spui sport toți se gândesc numai la fotbal. Cât la sută din populația Bistriței a auzit sau știe ce este biatlonul? De aceea e foarte greu, însă noi ar trebui să încercăm să facem ceva din punctul ăsta de vedere, mai ales că am stat de vorbă cu antrenorii de la Bistrița și spuneau că sunt în criză de copii. Dar asta nu se întâmplă numai la Bistrița, ci e o problemă la nivel național.

Cred că, pentru a putea convinge pe cineva să își dea copilul la schi fond sau biatlon, ar fi trebuit să urmărească înainte pe Eurosport aceste două etape care s-au desfășurat în Germania, unde am avut peste 15 000 de spectatori la fiecare probă, ajungându-se până la 30 000 de spectatori într-o zi. Biletele la un astfel de concurs se epuizează din septembrie. Cât interes pentru acest sport! Aici simțim și noi că suntem respectați pentru ceea ce facem. Pentru acești spectatori nu contează că ești primul sau ultimul, ei încurajează fiecare concurent.

 | 390 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On