Consider că nu este corect să vorbim în șoaptă despre faptul că Gloria Bistrița primește bani publici. Nici să fim ipocriți și să spunem că nu avem nevoie de o echipă de fotbal, că avem un oraș de Divizie B. Nu știu de ce dracu o spunem de parcă suntem niște personaje de rang inferior.
Este ipocrizie, fariseism: nu avem voie să vrem mai puțin decât puținul, să credem că dacă ne zgîrcim la făină, vom putea cumpăra cu banii niscaiva slănină.
Cele două milioane de lei pe care fotbalul bistrițean le primește de la municipalitate sunt mai necesari ca o gură de aer.
Am să vă dau doar un singur exemplu, să nu mai ziceți: „ Doamne, ce de bani mânîncă Gloria Bistrița”: primarul comunei Livezile, Olimpiu Neamț a cheltuit pentru reabilitarea bazei sportive numai puțin de 1,2 milioane de lei. E vorba de o echipă care va juca în liga a treia, alături de satelitul unei formații care a făcut istorie în prima ligă.
Pe urmă,mai marii grupării din parcul muncipal vor trebui să rezolve și problema salariilor jucătorilor, a banilor pe care trebuie să-i primească unii dintre angajați, neplătiți de peste patru luni de zile. Este un lucru obligatoriu și de bun simț.
Sunt sigur că sprijinul public pentru Gloria trebuie să aibă și feed-back, să aibă drept rezultat o deschidere a clubului către bistrițeni, pentru că oamenii vor vrea să știe pe ce dau banii.
Ce înseamnă asta? Păi, în primul rînd, politicile clubului devin publice, accesibile, nu poți trăi într-un cub când banii îți vin de la bigetul local. Pe urmă, așa cum cere și viceprimarul Andrei Rusu, contabilii Gloriei sunt obligați să prezinte balanțe de plăți și cheltuieli, rapoarte financiare complete, tot tacâmul, pentru că fiecare leuț trebuie explicat cum și de ce a fost cheltuit.
Politic vorbind, Gloria nu e tocmai în zona unde ar trebui să se afle, adică în zona de influență a PDL, iar aceasta se vede și se simte, legătura lui Jean Pădureanu cu PSD-ul fiind o piatră de moară legată la piciorul echipei.
Eu zic că asta înseamnă să nu fim ipocriți a doua oară: toate echipele de fotbal care s-au orientat politic se simt cât se poate de confortabil din punct de vedere financiar: Mureșul, Mediașul, Mioveniul, CFR Cluj, Brașovul, Pandurii, iar lista rămâne deschisă.
Așa că vă invit să lăsam Gloria să respire, acolo unde e la ora asta, adică în liga a doua. Nu vă faceți nici un fel de iluzii, le veți pierde, vorba lui Balzac: banii de la municipalitate nu ajung nici pe o nenorocită de măsea, pentru că sunt puțini, mai ales că milionul cu numărul doi va veni abia prin toamnă și, după îndeplinirea unor condiții.
Cert, în condițiile în care, toate acestea vor fi îndeplinite, da, Gloria trebuie finanțată de la bugetul local. Dar, mai știu un lucru sigur: descoperirea unui investitor cu chef să bage bani în club este de dorit, deși, acest lucru se va putea întâmpla doar după îndeplinirea unor anumite condiții, și, pe care, prefer să le trec sub tăcere, deocamdată.
Da, este de dorit în cazul Gloriei un parteneriat public-privat pentru a o menține în liga a doua. Personal, cred că impunerea unui obiectiv gen promovarea în primă ligă este o chestiune stahanovistă și fără aplicabilitate în acest sezon competițional.
Alin Cordoș
Ultimele comentarii