Gubesch, ”nemuritorul”! S-au împlinit 12 ani fără celebrul profesor și fotograf al Gloriei!

ora 07 AUG 17, 22:10:04
categorie Sporturi
numar afisari 5515 afisari
Sportul Bistritean - 080717221329

În 2005, „Sportul Bistriţean” a avut inspiraţia de a scrie ultimul material despre Liviu Gubesch, nu cu mult timp înainte ca profesorul să plece definitiv dintre noi

În primăvara lui 2005, „Sportul Bistriţean” a fost acasă la Liviu Gubesch. Aproape două ore, unul dintre cei mai cunoscuți profesori din oraşul noştru ne-a povestit câte-n lună şi-n stele, despre pasiunile lui cele mai mari, biologia, fotografia şi sportul. Nu se simţea prea bine, dar nici nu lăsa impresia unui om ce nu peste mult timp avea să se ridice la ceruri.

Era mâhnit că nu găsea urmaşi de nădejde care să îngrijească grădina din jurul Liceului Liviu Rebreanu, o moştenire extrem de preţioasă pe care avea să ne-o lase.

„Am văzut o astfel de grădină în urmă cu zeci de ani, la Simeria. Mi-am făcut o relaţie acolo şi am reuşit să aduc la Bistriţa plante şi arbori unicate în România. Am pus suflet şi pasiune în această activitate, dar sunt dezamăgit de cei pe mâinile cărora a rămas. Sunt 5 profesori de biologie în şcoală, dar nici unul nu se ocupă suficient de ea. Păcat de munca atâtor generaţii de elevi”, ne-a spus profesorul Gubesch.

Am mai povestit apoi despre Gloria, al cărei fotograf oficial a fost vreme de aproape 30 de ani. Întrebându-l cum a ajuns să facă poze la meciurile de fotbal, Gubesch ne-a mărturisit: „De obicei stăteam în tribună. Dar au început să mă cam deranjeze zecile de „antrenori” din jurul meu, fiecare cu indicaţiile lui preţioase şi m-am hotărât brusc să cobor lângă teren şi să fac ceva ce ar putea rămâne ca amintire clubului, jucătorilor şi chiar spectatorilor”.

Ne-a mai povestit şi cum a deprins pasiunea pentru fotografie, cum lucrat ca fotoreporter la câteva reviste, cum a ajuns să înveţe pe de rost enciclopedii întregi de botanică, zoologie, sau anatomie.

Am avut privilegiul să-l ascultăm şi să scriem un material amplu pe ultima pagină a săptămânalului nostru, material pe care l-am intitulat „Gubesch, nemuritorul”.

Peste câteva săptămâni de la acea vizită, „Profesorul Nostru” (aşa cum inspirat l-a numit Virgil Raţiu în cotidianul „Mesagerul”) a fost condus pe ultimul drum. Și uite că se împlinesc deja 12 ani de când ne-a părăsit. Dar el va rămâne nemuritor pentru toţi cei care l-au cunoscut.

 Citeste articole despre:

Galerie Foto

Articole din aceeasi categorie