Wenger și-a pierdut aura

ora 14 MAR 17, 11:54:21
categorie Sporturi
numar afisari 696 afisari
Sportul Bistritean - 031417115518

Arsene Wenger este tot mai contestat de suporterii lui Arsenal, care s-au săturat să vadă echipa făcând doar figuri frumoase în competiţiile în care participă. Tunarii nu au mai câştigat titlul în Premier League din 2004, dar în tot acest interval, Wenger a reuşit să califice echipa an de an în Liga Campionilor. Această performanţă, care pentru unii este echivalentă cu câştigarea unui trofeu, nu le mai satisface pretenţiile fanilor grupării londoneze, cu atât mai mult cu cât în ultimii şapte ani, echipa lor a părăsit de fiecare dată competiţia în optimi.

Glorie și decădere

În 1986, când a fost anunţat pe banca tehnică a lui Arsenal, un titlu a făcut senzație în presa britanică, nedumerită de alegerea făcută de conducere. „Wenger who?”, a titrat un cotidian important, care făcea aluzie la faptul că francezul era un ilustru necunoscut pentru fotbalul din Albion. Anii au trecut, iar Wenger a reusit sa redea clubului stălucirea din perioada interbelică, cucerind cinci titluri în Premier League, de două ori Cupa Ligii și tot de cinci ori Cupa Angliei, până în 2005. A urmat o perioadă de secetă care a durat nouă ani și care a erodat ușor-ușor relația lui Wenger cu suporterii, astfel ca succesul echipei în Cupa Angliei, în 2014 și 2015, nu a reușit decât să treacă într-o stare latentă nemulțumirea fanilor.

Dezastrul din recentul duel cu Bayern Munchen, din optimile Ligii Campionilor, când Arsenal a pierdut dubla manșă cu un scor umilitor, 2-10, a umplut paharul, totul pe fondul unui parcurs oscilant în Premier League. Dacă la partida cu Hull City, fanii i-au mulțumit lui Wenger pentru gloria de altădată, înaintea meciului cu Lincoln City, din sferturile Cupei Angliei, aceștia au lăsat deoparte diplomația și au ieșit în stradă să protesteze vehement la adresa antrenorului, căruia i-au cerut în mod explicit să plece - „Wexit”, se putea citi pe un banner inspirat din celebrul Brexit. Protestatarii, de la oameni de peste 50 de ani până la copii de 10 ani, și-au unit vocile într-un cor al frustrării, în speranța că Arsene va înțelege că nu mai este dorit pe Emirates Stadium.

Diplomație franceză

În tot acest timp, antrenorul în vârstă de 67 de ani a avut un discurs corect din punct de vedere politic – a spus că respectă opiniile diferite din jurul său -, dar iritant, în condiţiile în care suporterii nu au nevoie de aprecieri academice, ci de performanţe; performanţe pe care Wenger, cu toată priceperea sa, nu mai pare capabil să le livreze. Cum Arsenal face parte dintre granzii campionatului, fanii vor ca acest statut să fie reflectat în trofee, iar primul care contează este titlul în Premier League. În contextul unei secete de 12 ani, reacția suporterilor este una firească, dacă pornim de la regula general valabilă conform căreia antrenorul este principalul răspunzător pentru evoluția unei echipe.

În prezent, Arsenal nu mai poate emite pretenții la titlu, fiind totodată obligată să câștige meciuri pe bandă rulantă - tip de scenariu destul de improbabil având în vedere fluctuațiile echipei - pentru a nu pierde calificarea în Top 4, care îi garantează accesul în Liga Campionilor.După cum am văzut, însă, suporterii nu mai vor ca prezența în competiția de top a Europei să constituie un argument puternic pentru menținerea în funcție a lui Wenger. Antrenorul din Hexagon mai are contract până la finalul acestui sezon, dar nu a lăsat indicii privind viitorul său. „Treaba mea este sa fac echipa sa joace bine”, spune Wenger. Neîndoios lucru, formația sa este una dintre cele mai estetice din Europa, însă mai este oare acest lucru suficient într-un fotbal în care totul se măsoară în trofee generatoare de bani? (P)

 Citeste articole despre:

Galerie Foto

Articole din aceeasi categorie