Zero echipe în primele 3 ligi, un stadion abandonat…dar 2 bistriţeni în naţionala mare!

ora 07 OCT 17, 16:30:55
categorie Fotbal
numar afisari 2083 afisari
Sportul Bistritean - 100717164400

Fără a avea parte de fotbal la nivel înalt la Bistriţa, iubitorii fotbalului trăind doar cu amintirea unei Glorii care aducea aici nume de răsunet din fotbalul european, sportul rege continuă să-i facă mândri pe bistriţeni.

Prezentul se bazează pe centrele de copii şi juniori, A.C.S Transilvania, F.C Gloria Junior, F.C Bistriţa, Academia de Fotbal, L.P.S sau Viitorul Năsăud încercând să ducă mai departe tradiţia şcolii de fotbal bistriţene, care a dat multe nume de referinţă în fotbalul românesc.

Inter Viişoara rămâne însă unul dintre cele mai productive cluburi, grupa 1990-1991 fiind un adevărat izvor de talente. Dorel Cilean, Dănuţ Dosan, Mironaş, Cristea, regretatul Comănescu, Dorel Zegrean au fost cei care de-a lungul timpului au „şlefuit” generaţiile de jucători care au făcut pasul spre fotbalul mare.

Paul Anton şi Cristi Ganea sunt vârfurile care arată că fotbalul bistriţean trăieşte, ambii fiind convocaţi de „Guriţă” Cosmin Contra la echipa naţională, pentru meciul din Danemarca cu echipa ţării gazdă, din preliminariile Campionatului mondial.

Primul e căpitanul echipei Dinamo Bucureşti şi a lucrat cu Contra pe când acesta antrena în Ştefan cel Mare, în timp ce Cristi e campionul României cu Viitorul Constanţa, parcursul acestuia fiind excepţional de-a lungul sezonului trecut. De remarcat faptul că ambii jucători au avut trasee asemănătoare, cei doi jucând în Spania şi fiind lansaţi în fotbalul la nivel înalt de Aurelian Băbuţan, omul care a pus bazele clubului Inter Viişoara.

Singura ocazie când Bistriţa mai dădea 2 jucători la naţionala României a fost acum 26 de ani. Se întâmpla în 28 august 1991, când Sebi Moga, pe atunci în formă maximă la Dinamo şi Gabi Balint jucau în reprezentativa României într-un meci amical, pierdut de selecţionata noastră cu 0-2 în faţa SUA.

Danemarca-Romania se dispută duminică de la ora 19.00, echipa noastră ratând calificarea la Campionatul Mondial de anul viitor.

Paul Tămaș

 Citeste articole despre:

Galerie Foto

Articole din aceeasi categorie