Opinie, Adrian Linca: Nu, nu s-a arătat dreptatea!

ora 15 IUN 17, 16:57:51
categorie Editorial
numar afisari 1988 afisari
Sportul Bistritean - 061517170549

Mitică Dragomir și Mircea Sandu au scăpat, astăzi, basma curată după ce în 2011 au dezafiliat Universitatea Craiova. Dar nu de dragul oltenilor vreau să plâng eu acum, ci de cel al Gloriei Bistrița, care s-a dus și ea pe plută în acel an.  

Pe-atunci, existau niște manuale care se numeau de licențiere. În ele scria ce trebuie să ai ca să poți juca în Liga 1: nu știu câte pișoare, încălzire pe sub iarbă, camere video, nocturnă și altele. În plus, trebuia să n-ai datorii la finanțe. Gloria mea, săraca, a făcut pe dracu-n patru și a îndeplinit aproape toate condițiile astea. Dar a rămas în urmă cu vreo 60.000 de euro la dările către stat, din alte zeci de datorii pe care le plătise.

Și, cu toate că pe teren se salvase de la retrogradare, Gloria a fost trimisă în B. Bun, ne-am zis. Începe nirvana, raiul, însănătoșirea fotbalului românesc. Uite, Craiova, pe acte, a fost dezafiliată, Gloria pe acte s-a dus în B, nu se mai poate așa, fotbalul românesc s-a schimbat, e cinstit, intransigent, curat.

Și ce s-a întâmplat în următorii ani? Craiova și-a făcut o altă echipă și, cu un primar de culoarea potrivită, a intrat direct în B. În timp ce Gloria noastră și-a dat duhul, iar echipele nou înființate după ea au fost nevoite s-o ia de jos de tot.

Iar legea licențierii s-a dus dracului în asemenea hal încât, la capătul acestui sezon avem promovată o echipă cu un stadion retrocedat (Juventus), una cu un stadion rămas ca-n comunism (Sf. Gheorghe) și alta, care se bate pentru promovare, și care joacă pe un teren impropriu, aflat într-o cumună din apropierea orașului (UTA). Adică nu le-a luat nimeni la numărat pișoarele, d-apoi să le întrebe dacă au datorii la finanțe.

Deci, ce vreau să spun e că aș fi vrut ca Mitică și Mircea Sandu să fie pedepsiți pentru că mi-au omorât echipa. Nu-mi spuneți că ei n-au fost vinovați, că legea, că Duru, că lacu și cu dracu. Știu bine și ce vină a a avut clubul, Pădureanu, primarul și toți bistrițenii. Dar răul cel mare de la ei a început.

Ei tăiau și spânzurau într-un fotbal pe care l-au cioplit după chipul și asemănarea lor. Cu trafic de influență în stil mafiot, cu bani negri, cu șmenuri și combinații, au bulversat total fotbalul românesc. După aproape două decenii de blaturi, chiar și tentativa lor de a trece la un fotbal cinstit, corect organizat, cu standarde egale pentru toată lumea, a fost un eșec total.

Au dispărut zeci de echipe importante și au apărut pițipoance de centură, ca Voluntariului, Colentina sau Chiajna. Echipele de club nu se mai califică nicăieri iar naționala e praf. Spectatorii s-au îndepărtat de stadioane iar tinerii prind gust de fotbal din ce în ce mai greu. La umbra lui Mitică și Sandu, au crescut doar buruieni, din care au ieșit puțoii ce conduc azi, la fel nemernici și neproductivi.

Pentru toate astea, cred Mitică și Sandu meritau niște cătușe.  Poate alea cu care l-au trimis ei pe nea Jean spre viața veșnică.

Adrian Linca

 Citeste articole despre:

Galerie Foto

Articole din aceeasi categorie