Du-te, Mutule, în treaba ta! ASA înseamnă altceva! Un editorial de Adrian Linca

ora 08 MAR 16, 10:04:42
categorie Editorial
numar afisari 13192 afisari
Sportul Bistritean - 030816100807

ASA Târgu Mureș a avut un singur jucător localnic în primii 18 convocați la meciul cu Pandurii Târgu Jiu. Un portar de rezervă, Viciu, și el plecat de-acasă pe la 12-13 ani, format la juniorii lui Dinamo. Doar cu mercenari, îmbătrâniți și expirați, gruparea mureșeană s-a făcut de râs aseară, într-un meci din Liga 1, cu Pandurii, primind 4 roșii și 9 galbene, la capătul unui joc în care și-a cotonogit adversarul ca la țară. Însă dincolo de penibilul din teren, mai dureros e că Mutu și ai lui sunt pe cale să compromită ideea de performanță sportivă, într-un oraș care s-a străduit mult să se întoarcă la vârful fotbalului românesc.

Sătui de meciuri prin ligile inferioare și cu un stadion ruinat, oamenii de fotbal din Târgu Mureș au avut acum câțiva ani o tresărire de orgoliu și au ridicat de nicăieri o echipă și o bază sportivă nouă. Cu mulți bani publici, au reușit să o ducă până pe podiumul primei ligi. Însă au clădit-o fără temelie și-acum riscă să se prăbușească.

Deși au condiții ideale pentru copii și juniori, tradiție, grupe, antrenori și performanțe de toate felurile în fotbalul juvenil, șefii ASA-ului au ignorat constant acest capitol, în goana după performanță.

Pe modelul altor echipe printre care și Gloria Bistrița sau U Cluj, care mai degrabă se uitau prin aeroporturi după negri în trening decât în curțile școlilor din oraș, mureșenii au băgat în seamă orice jucător cu un DVD în mână și i-au dat la o parte pe cei crescuți și instruți sub ochii lor!

Așa au ajuns să aibă acum o echipă formată din jucători ce nu simt nimic pentru oraș, pentru culorile clubului și pentru tradiția fotbalului mureșean. Care-și permit să facă praf imaginea unei echipe cu o istorie scrisă de Boloni, Hajnal și ceilalți de-ai locului. Mâine, ăștia ai lui Mutu și Țucudean își vor face bagajele, vor pleca și vor lăsa fotbalul mureșean în plata lui. Fotbal care se va prăbuși din nou, așa cum s-a întâmplat și în alte părți în care s-a procedat la fel. Fiindcă oamenii nu vor mai fi de acord să cotizeze din bugetul local pentru astfel de jucători, în loc să-și plătească tinerele talente locale, copiii lor din județ.

Fotbalul românesc, mai ales cel din provincie, unde fiecare se cunoaște cu fiecare, a avut succes mare și pe termen lung atunci când a fost construit cu localnici. Pe care-i știi de pe scara blocului, de la magazin, de la bufet. Jucători care te fac să te duci la meci, să ajuți echipa ta, care se bate cu cea din satul vecin, din orașul vecin.

N-o să vedem niciodată la Maieru sau Acățari driblinguri ca la Barcelona, dar putem găsi senzații mai tari ca pe Bernabeu. Sentimentul că echipa aia e a ta, alcătuită din ai tăi, te face să trăiești mai intens decât o foarfecă reușită de-un mercenar pe care nu-l simți că te reprezintă. Când vom înțelege mai bine treaba asta și îi vom prețui mai mult pe copiii noștri decât pe niște jucători aflați la final de carieră, în goană după bani, atunci cred vom avea 10 ligi puternice ca-n Anglia. Și stadioane pline la liga a 7-a, cu oameni care pun suflet, nu doar bani pentru echipa lor.

De-aia zic: tot răul e spre bine. Ce s-a întâmplat la Târgu Mureș poate deschide ochii comunității locale, care n-a fi nebună să arunce cu bani pe liniuțele lui Mutu, în loc să-și susțină talentele din județ.

Adrian Linca

 Citeste articole despre:

Galerie Foto

Articole din aceeasi categorie