ANALIZÄ‚. Cum se vede echipa de handbal CSM Bistrița din tribune

CSM Bistrița mai are trei săptămâni până la începerea Ligii Naționale de handbal feminin. Noua echipă construită de Horațiu Pașca va da piept cu forțele handbalului din România, cu echipe de tradiție, dar și cu adversari facili. Deși au fost partide amicale, cele trei victorii obținute în turneul de la Bistrița, cu SCM Craiova, cu HC Zalău și cu U Alexandrion Cluj ne dau speranțe la un sezon bun.
 
În urma acestor meciuri, se pot desprinde câteva concluzii, păstrând rezervele că au fost partide amicale, unde niciuna dintre echipe nu joacă la fel de motivată ca în cele oficială iar SCM Craiova și Clujul au evoluat fără câteva jucătoare de bază, precum Ardean Elisei, respectiv Chintoan sau Ionica Munteanu, aflate la Rio.
 
CSM Bistrița are portari valoroși. Cristina Sântămărean și Ana Maria Măzăreanu au arătat că sunt în mare formă. Faptul că Horațiu Pașca a adus două portărițe de Ligă Națională creează concurență pe post și le va ambiționa să prindă locul de titular. Oricare dintre cele două poate face meciuri mari în acest sezon. Al treilea portar, Roxana Caragea, a avut și ea evoluții bune în amicaluri.
 
Oana Chirilă e baza echipei. Fosta vicecampioană mondială e cea mai valoroasă jucătoare din lot. La 35 de ani, Oana e un exemplu pentru colegele ei și e într-o formă fizică deosebită. Face la intensitate maximă atât faza de atac cât și faza de apărare și pare că nu obosește niciodată. Poate câștiga de una singură o partidă, marchează când nu merge jocul colectiv și poate înscrie lejer de la 10 goluri în sus pe meci. E, de departe, vedeta de la CSM Bistrița.
 
Horațiu Pașca încă caută echipa standard. Primul 7 pare conturat, dar nu definitivat. Antrenorul Horațiu Pașca a încercat mai multe formule în cele trei meciuri amicale. Dacă pe postul de extremă dreapta, Magda Paraschiv pare titulară de drept și a avut evoluții entuziasmante în amicaluri, pe postul de extremă stânga atât Andrada Maior Pașca cât și Oana Cârstea ar putea prinde echipa standard. 
 
Concurența e mare și pe postul de pivot. Simina Vezentan a impresionat în amicaluri, fiind aproape integralistă. Dana Rațiu a fost însă ușor accidentată și va reveni la începerea campionatului, având experiență în Liga Națională. Și bistrițeanca Denisa Dorhoi a arătat că e într-o formă foarte bună. 
 
Deși nu a jucat în turneul de la Bistrița, având și ea probleme de sănătate, coordonatorul de joc Laura Pristăvița (Oltean) este una dintre cele mai bune jucătoare din lot și va fi probabil titulară în Ligă.
 
Irina Ivan, Daniela Crap și Gabriela Preda vor evolua mult mai bine decât în amicaluri. Gabi Preda se reface după o accidentare și nu poate folosi încă la capacitate maximă brațul de aruncare, dar este una dintre cele mai valoroase jucătoare de la CSM Bistrița. Cea mai tânără jucătoare de la Bistrița, Szilvia Szabo, componentă a lotului național de tineret al României, a arătat multă determinare și mult tupeu în amicale.
 
Lotul CSM Bistrița: Ana Maria Măzăreanu (1), Cristina Sântămărean (12), Roxana Caragea (16) – portari; Andreea Bărbos (15), Magdalena Paraschiv (23) – extreme dreapta, Marinela Gherman (10), Oana Chirilă (20) – interi dreapta, Laura Pristăvița (Oltean) (4), Szilvia Szabo (5)– coordonatori, Simina Vezentan (7), Denisa Dorhoi (14), Daniela Rațiu (24) – pivoți, Irina Ivan (9), Daniela Crap (13), Gabriela Preda (44) – interi stânga, Andrada Maior Pașca (8), Oana Cârstea (11)  – extreme stânga.
 
Echipa nu e încă omogenizată. Și nici nu are cum. Mai multe jucătoare au venit în această vară, s-au antrenat împreună mai bine de o lună, dar nu au jucat decât trei partide, niciuna oficială. Relațiile de joc încă suferă, dar grupul pare foarte unit și atmosfera de la echipă e excelentă. Jucătoarele au un moral foarte bun. 
 
Liniște și răbdare. De asta are nevoie echipa CSM Bistrița în acest sezon. Stabilitatea financiară este asigurată prin finanțarea de la bugetul județului, dar și prin mai mulți sponsori importanți care s-au alăturat echipei iar jucătoarele vor putea fi liniștite în ceea ce privește plata salariilor. Lucru foarte important în contextul handbalistic actual, unele sportive venite în această vară la Bistrița fiind neplătite de câteva luni la fostele echipe. Spectatorii vor trebui să aibă însă răbdare cu echipa, pentru că vor fi și înfrângeri acasă în Ligă, spre deosebire de Divizia A, unde au fost victorii pe linie. 
 
Pronostic. Å¢inând cont de jucătoarele aduse, de valoarea lotului, de dorința de afirmare și de entuziasmul unei echipe aflate la început de drum, pronosticul pentru acest sezon este clasarea între primele 8 echipe la finalului sezonului 2016 – 2017 de Ligă Națională. 
 
 
Augustin Danci
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 | 934 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *