Analiză: Ce echipe vor pune serios probleme Gloriei în noul sezon ce bate la poartă?

Halal „repartizare geografică”. Seria 7, din care face parte Gloria, conține o singură echipă din județul Cluj, două din Mureș, patru din Alba, una din județul Sibiu, iar ultima, ACSM Codlea, din județul Brașov. Dacă criteriul primordial în alcătuirea grupelor a fost proximitatea cluburilor, FRF nu a făcut o treabă prea bună. Dacă, însă, ne ghidăm după criterii valorice, seria Gloriei este doar parțial facilă. Cele două reprezentante din Alba Iulia și-au anunțat clar intenția de a promova încă de la start. Probleme ar putea pune și Dejul, împreună cu Târgu Mureș. În rest, nu cred că Gloria va avea dificultăți cu celelalte echipe.

ACSM Codlea – Deși a pierdut barajul de promovare în Liga a 3-a, tocmai în fața adversarei de serie CIL Blaj, Comitetul de Urgență al FRF a decis, pe 14 august, să admită participarea brașovenilor în eșalonul terț. Având în vedere răspunsul întârziat privind promovarea propriu-zisă, Codlea se prefigurează a fi lanterna roșie a acestei serii.

CIL Blaj – Nou-promovata Blaj, una dintre cele patru reprezentante ale județului Alba, nu emite pretenții la podium, planificând să aloce 200.000 de euro pentru întregul sezon. Cu toate acestea, mica grupare a făcut o figură frumoasă în perioada de pregătire, câștigând meciurile amicale împotriva formațiilor U19 ale echipelor din primul eșalon, U Cluj și Hermannstadt, și învingând, de asemenea, la limită, cu 1-0, contracandidata din serie, ACS Mediaș 2022.

Unirea Dej – La Dej, la fel ca la Bistrița, primii pași spre noul sezon s-au dovedit a fi marcați de o degringoladă considerabilă. La începutul lunii august, clubul nu avea niciun jucător legitimat, iar în repetate rânduri s-a zvonit că dejenii erau gata să pună lacătul pe ușă. Totuși, fostul antrenor al Gloriei, Adrian Falub, a intervenit, iar clubul a reușit în scurt timp să „asambleze” o echipă pentru a participa în Cupa României, evitând astfel riscul de a-și pierde locul din Liga a 3-a. Printre jucătorii Dejului din acest sezon se numără și câțiva foști componenți ai Gloriei din sezonul trecut, precum Uțiu, Martinovici și beclenarul Mar. La prima vedere, Dejul nu emite pretenții la promovare și nimeni, nu a făcut vreo declarație cu privire la obiectivul echipei. Dacă Falub ar lăsa, însă, obsesiile sale tehnico-tactice pe plan secund și s-ar concentra în a da ceva mai multă libertate jucătorilor și a le evidenția calitățile individuale, ne-am putea gândi și la Dej ca la o reală contracandidată, „dar mai e mult până departe” …

ACS Mediaș 2022 – Adversarul care, nu cu mult timp în urmă, dădea bătăi de cap Gloriei și-a schimbat radical direcția și așteptările pentru noul sezon, comparativ cu precedentul. Echipa întâmpină probleme financiare serioase, bugetul acesteia fiind considerabil diminuat, iar finanțările din mediul privat, de care a beneficiat anul trecut, nu sunt certe în prezent. Conducerea clubului a anunțat ferm că obiectivul va fi salvarea de la retrogradare. Medieșenii se vor axa pe jucători tineri, mulți provenind din propria pepinieră, fotbaliști fără prea multă experiență în Liga a 3-a. Cu toate acestea, până acum Mediașul pare a avea un potențial mai mare decât se anticipa. În meciurile amicale din vară, au învins categoric Avântul Reghin și Cugir, au câștigat la limită împotriva ACS Târgu Mureș și au pierdut doar în fața nou-promovatei CIL Blaj. E drept că au fost eliminați din Cupa României de Cugir, însă rezultatele meciurilor de pregătire conturează o altă imagine, mult diferită de cea a unei echipe condamnate, din cauza lotului tânăr.

CS Universitar din Alba Iulia – Se prefigurează o rivalitate a orgoliilor între Gloria și CSU Alba Iulia. Aurelian Băbuțan dorește, cu siguranță, să demonstreze conducerii clubului bistrițean că îndepărtarea sa după ratarea promovării ar putea fi o greșeală, iar, vice-versa, cei de la Gloria să arate că au luat decizia potrivită. Nu mai puțin de cinci jucători ai Gloriei de anul trecut fac acum parte din lotul manageriat de Băbuțan: Mociu, Suciu, Dat, Banyoi și „mereu-promisiunea” Mihalcea. Ba mai mult, în lot se regăsește și un bistrițean get-beget, Răzvan Gâțan, un tânăr de perspectivă format la Inter Bistrița. Dacă adăugăm și faptul că fostul jucător al Gloriei, Alin Minteuan, a preluat conducerea tehnică, reiese că la Alba s-a format o adevărată „legiune bistrițeană”. Echipa a păstrat nouă jucători din sezonul precedent, întărindu-se cu peste 10 noi transferuri. Intențiile clubului sunt clare, CSU devenind astfel principala contracandidată a Gloriei la promovare. Duelurile directe vor fi intense, iar orgoliile de ambele părți, foarte mari!

Unirea Alba Iulia – Vă mai amintiți de anul centenarului Gloriei și cum toată lumea își dorea ca, în ceas aniversar, mândria locală să revină pe marile scene fotbalistice ale României? Ei bine, în aceeași situație se află acum Unirea. Înființată în 1924, echipa din Alba Iulia a împlinit 100 de ani de existență și, având în vedere finanțările de care beneficiază, visează și ea să acceadă în eșalonul secund. Băieții lui Alexandru Pelici au început perioada de pregătire mai devreme decât Gloria, luând, pe 15 iulie, drumul unui cantonament desfășurat în Slovenia. Cu doar 10 jucători noi transferați în această vară, echipa sprijinită de primăria reședinței de județ pare a avea cea mai bună coeziune de lot din serie și va ataca calificarea în play-off cu unul dintre cele mai închegate loturi. A învins recent, în Cupa României, pe Șelimbăr, o formație cu pretenții în Liga a 2-a.

ACS Târgu Mureș – Echipa asupra căreia „aruncă un ochi” și unul dintre cele mai scumpe transferuri ale Gloriei, Laszlo Sepsi, a fost fără îndoială surpriza plăcută a sezonului precedent. Dacă inițial nimeni nu le dădea vreo șansă la începutul campionatului, ulterior mureșenii și-au revenit spectaculos, aspirând, pe ultima sută de metri, chiar și la un loc în play-off.

Știm cu toții cât de dificil este să atragi bani din mediul privat sau să obții suficienți încât, ca și conducător, în ligile inferioare, să dormi liniștit noaptea. Recent, ACS Târgu Mureș a fost preluat de CSM Târgu Mureș, devenind astfel un club de drept public. Consilierii locali din Târgu Mureș au aprobat preluarea activității sportive a ACS de către CSM, ceea ce înseamnă că legislația în vigoare permite clubului să acceadă cel mult până în Liga a 2-a, situație identică cu cea a Gloriei. Această mutare va aduce, probabil, și o infuzie mai mare de capital către club, conturând noi așteptări în ceea ce privește obiectivele echipei.

Metalurgistul Cugir – Echipa s-a reunit la mijlocul lunii iulie, însă nu a bifat niciun transfer notabil. A păstrat totuși un nucleu relativ mare de jucători din sezoanele precedente, fiind una din puținele echipe la acest nivel unde continuitatea începe să primeze, în detrimentul alinierii unei garnituri complet noi cu fiecare start de sezon. Cu toate acestea, îmi vine greu să cred că Metalurgistul va putea, spre exemplu, replica performanța din urmă cu doi ani, când a terminat pe locul 4 în play-off. Lotul este unul „subțire”, iar nici rezultatele din amicale nu inspiră prea mult optimism.

Avântul Reghin – Formația cochetului orășel a reprezentat mai tot timpul o deplasare facilă pentru Gloria, atât în ceea ce privește kilometrii parcurși, cât și rezultatul final. Avântul e un bun sparring-partner, care de mult timp nu mai emite pretenții la locurile fruntașe. Este însă total de apreciat faptul că în cadrul organizației, în ceea ce privește pasul făcut de juniori spre fotbalul de seniori, aceștia ofer necondiționat prioritate jucătorilor din propria pepinieră, localnicilor crescuți pe malurile Mureșului.

Sezonul urmează să debuteze pe data de 31 august, iar țintarul turului și al returului va fi stabilit săptămâna viitoare.

Tiberiu Titieni

 | 1.502 vizualizări

Author: Adrian Linca

Share This Post On

4 Comments

  1. Hai să vă zic cum e în Danemarca:
    Superliga 12 echipe
    1 Division: 12 echipe
    2 Division: 12 echipe
    Deci, in primele 3 eșaloane avem 36 de echipe.
    În România în primele 3 eșaloane avem: 16+20+100, adică 136 de echipe , cu 100 mai multe decât în Danemarca‼️

    Propun;
    Reducerea nr de echipe din Liga 1 la 12
    Liga 2 la 12
    Și 5 serii de câte 12 echipe în Liga 3.!

    Liga 3 din România e i gluma,! Jucători din Liga 6-7 din Danemarca ar putea juca titulari în liga a 3a din România.

    Post a Reply
  2. Hai serios Adrian C.
    Ști ce populație are Danemarca? Ști ce suprafață are Danemarca și câte localități mari?
    Vei zice : ce contează asta?
    Pai contează. Pentru că, cu cât numărul poporului e mai mare, cu atât practicanții sportului sunt mai multi.
    Asta referitor la numărul de echipe, că referitor la performante în privința fotbalului încă nu ne comparăm cu ei.

    Post a Reply
  3. Încă ceva Adrian. Ști că ,,Generația de Aur” s-a format și s-a educat înainte de revoluție? Cele mai mari performanțe, loc 5 la CM 94,turnee finale , Steaua – Câștigătoare a CCEs si încă o finală, Craiova semifinala de Cupa UEFA, tot înainte de revoluție!
    Ști câte echipe erau în liga 3? 10 serii a cate 16 echipe!
    Liga 2 3 serii a cate 18 și liga 1 18 echipe!!!
    Deci, era de unde să răsară talente, nu?
    Diferența ști care e? Înainte de revoluție tot sportul, absolut tot sportul era susținut 100% din bani publici! Acum plângem și bocim că se cheltuiesc bani publici pe sport. Până la urmă ce vrem? Vrem sau nu performante? Pentru că noi nu ne putem compara cu mediul privat din Germania, Franța, Spania ,Italia etc
    Asta e problema reală. Cum susținem sportul.
    Uite, CS Gloria la handbal feminin, locul 3 de cate 3 ori în campionat și o finală de EHF!
    Crezi tu că cineva din mediul privat din Bistrița ar fi reușit să susțină echipa încât să aibă astfel de performante?
    Vezi? Despre asta vorbim

    Post a Reply
    • Raul, oare că știi că înainte de 89 nu prea exista proprietate privată? Și era sărăcie, multă sărăcie, iar fotbalul de preformanță era șansa de evadare

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *