Alexe Băieșiu, bistrițeanul campion național la Trial Bike

Alexe Băieșiu este unul dintre cei mai buni bikeri din Bistrița și de zece ani de când participă la concursuri de trial nu s-a întâmplat niciodată să nu ocupe unul din primele trei locuri

La 26 de ani, Alexe Ioan Băieșiu este unul dintre cei mai vechi bikeri din Bistrița și printre cei care au cele mai bune rezultate pe bicicletă. Bistrțeanul practică biketrials și de 11 ani de când a descoperit acest sport nu s-a mai desprins de bicicletă. „Îmi amintesc că am văzut la un moment dat la televizor trial cu motociclete. Mi-a plăcut foarte mult ce am văzut și am vrut să încerc și eu. Cum nu îmi permiteam o motocicletă, am încercat cu bicicleta.

Ceva mai târziu am descoperit că există o disciplină specială și pentru biciclete. Pe la începutul anilor 2000 am început trialul vreo 15 persoane, dar mulți s-au lăsat pe parcurs și acum mai suntem doar trei-patru care practicăm efectiv acest sport“, povestește bistrițeanul. El spune că nu a renunțat până acum pentru că îi place ca atunci când începe un lucru să-l facă până la capăt și să-l facă bine.

A participat încă de la început la concursuri și s-a clasat întotdeauna pe podium, ieșind de mai multe ori chiar campion național. „Nu pot să spun care dintre premiile pe care le-am câștigat este cel mai importat pentru mine, am fost campion național în 2003, atunci când Federația a organizat campionatul național la Poiana Brașov, dar în general la toate concursurile la care am participat m-am clasat pe podium“, povestește Noni, așa cum este cunoscut tânărul biker.

Trial bike este un sport destul de puțin cunoscut nu doar în Bistrița ci în România în general. „Poate fi un sport urban, pentru că se practică și în oraș, pe o bordură, pe o bancă, un monument, dar în esența sa, trialul este un sport care se practică în natură, pe pietre, lemne, locuri interesante“, explică bistrițeanul ce înseamnă Trialul.

A fost maseurul fotbaliștilor de la Gloria

Atunci când nu e plecat cu bicicleta, Noni este maseur. O bună bucată de timp i-a ajutat cu recuperarea fizică pe jucătorii Gloriei Bistrița, atunci când echipa era în primul eșalon fotbalistic, dar odată cu retrogradarea au venit și problemele financiare și maseurul a plecat de la echipă deoarece avea întârzieri salariale de câteva luni.

„Am făcut facultatea de kinetoterapie la Cluj-Napoca, iar apoi am făcut practică la Spitalul Județean crezând că îmi va plăcea acolo. După o perioadă de practică în spital am aflat că era un post liber la Gloria și am zis să încerc. Am făcut și aici practică și pentru că mi-a plăcut am rămas“, povestește tânărul. Alexe spune că masajul la sportivi diferă foarte mult de cel făcut în saloanele de masaj, făcându-se mai mult în forță.  După ce a plecat de la Gloria, Alexe s-a angajat într-un salon de kinetoterapie din Bistrița, acolo unde lucrează și acum.

Pasionat și de snowboard

Marea lui pasiune rămâne însă trialul și nu ratează niciodată șansa de a participa la competiții sau acțiuni demonstrative, si pentru că la Bistrița există deja o gașcă de bikeri, s-au hotărât să facă și un concurs. „În ultimii trei ani am încercat să organizăm concursuri. Am realizat acum trei ani în Sala Polivalentă, am amenajat noi acolo un traseu din materiale sintetice și a ieșit un concurs destul de interesat.

Anul trecut am organizat la Colibița, «Colibița Bike Fest», iar anul acesta plănuim să organizăm ceva, nu chiar în Bistrița ci mai aproape de Dej, dar tot la noi în județ, în localitatea Corabia. Acolo am găsit un loc perfect pentru așa ceva, cu foarte multe pietre care se pretează la un astfel de concurs. Mai trebuie doar să vorbim cu primarul să ne permită organizarea acolo, noi vom amenaja restul pentru că e relativ simplu, iar locul este foarte bun. Este și aproape de drumul național, sunt doar vreo zece kilometri până la locația respectivă”, dezvăluie Alexe Băieșiu.  

Și pentru că iarna la Bistrița este destul de greu să practice trial bike deoarece nu există săli acoperite în care să se poată da, atunci când e zăpadă și gheață afară, Noni preferă să iasă la munte și să se dea pe snowboard. „Iarna când nu mă dau pe bicicletă merg pe munte cu snowboardul, este o altă pasiune foarte mare a mea și mă relaxez practicând acest sport. Anul acesta am fost pe aproape toate pârtiile din zonă, de la Cavnic, Borșa, Șuior la Băișoara și altele. Mai spre primăvară cred că vom ieși puțin din din țară pe ceva pârtii europene, dar deocamdată, cât e zăpadă la noi stăm pe aici“, spune bikerul bistrițean. 

Mihaela Mincă






 | 447 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *