Adrian Falub: ”A fost cel mai mare eșec din toată cariera mea de antrenor. Mi-am revenit greu! Dar ne batem din nou!”

Vineri începe un nou campionat, al 6-lea pentru Gloria în Liga a treia. Mai întâi vreau să te întreb ce n-a mers în sezonul trecut, de ce nu suntem în Liga a doua?

Cred că pașii pe care i-am făcut n-au fost răi. Dar ne-au încurcat două accidentări, a lui Gugu și a lui Carl. Am pierdut, pentru două luni, doi jucători dintre cei mai buni ai noștri și nu i-am putut folosi sută la sută la baraj. S-a și văzut la baraj că a trebuit să-l schimbăm pe Gugu după 20 de minute, iar Carl n-a fost el…

A fost Corvinul o echipă atât de puternică pe cât ne-am speriat noi la începutul sezonului?

A fost o echipă bună dar nu de neînvins. Dar ca să ne batem cu Corvinul aveam nevoie de tot lotul valid. Aici, la Liga a treia, nu poți să ai dubluri de aceeași valoare pe posturi și atunci, dacă-ți lipsește unul, e dificil să-l înlocuiești.

Crezi că am fi trecut de baraj dacă cei doi erau apți sută la sută?

Cred că ne puteam bate de la egal la egal și dacă treceam de Corvinul, cu siguranță, treceam și de turul următor. Cred că noi și Corvinul am fost cele mai bune echipe din toate seriile, nu doar din seria noastră. Am văzut și meciurile de baraj și rămân la această părere, că noi și Corvinul am avut două echipe chiar bune. Ei având un plus la tehnică, noi la organizare.

Ai declarat într-un interviu de la începutul sezonului trecut că pentru tine, personal, ar fi un mare eșec dacă nu ai reuși promovarea…

Da, a fost cel mai mare eșec din întreaga mea carieră de antrenor. Profesional, ai eșecuri de toate felurile, toată lumea pierde. Dar până la ratarea acestui baraj, cu alte ocazii, aveam circumstanțe legate de bani, de lot, de condiții.

De pildă, am pierdut o finală cu U Cluj, dar noi de-abia aveam bani să facem deplasarea la București. Deci, aveam circumstanțe. Dar, aici, la Bistrița, n-am avut niciun fel de circumstanțe atenuante. Am avut libertatea de a alege jucători, condiții de a lucra și de aceea e un mare eșec pentru mine că nu am reușit promovarea. Mi-am revenit greu după acel moment.

”Eu sunt principalul vinovat pentru ratarea promovării. Anul acesta avem câteva atuuri în plus!”

Te-ai gândit vreo secundă să renunți?

Da, m-am gândit tot timpul. Dar până la urmă am vorbit cu Aurelian Băbuțan, cu președintele Radu Moldovan și am zis că poate pot să repar ceva anul acesta, să ajut, să remediez ceva din ce a fost rău în sezonul trecut. Mi-am asumat eșecul și o spun cu mâna pe inimă că eu sunt principalul vinovat pentru că această echipă n-a promovat.

Am avut la dispoziție aproape tot ce am cerut. Poate trebuia să fac ceva să-l ținem pe Tănase în iarnă, că l-am pierdut și n-am găsit alt junior ca el. Poate trebuia să fac ceva să nu se accidenteze Gugu. Poate trebuia să fac ceva când am simțit că jucătorii sunt prea încrezători, un pic aroganți. Și altele pe care le puteam gestiona mai bine.

La meciurile cu Corvinul îți reproșezi ceva?

Da, îmi reproșez că l-am băgat pe Gugu de la început că nu era pregătit. De fapt, jocul s-a și echilibrat după ce l-am scos. Până în minutul 20 ei au avut 4-5 ocazii mari de gol, apoi totul s-a echilibrat. În retur a fost greu. Dacă plecam măcar cu un egal de aici, dar așa, nu am mai avut starea psihică, deși am început bine.

Și ce atuuri avem anul acesta față de anul trecut?

Poi în primul rând nu mai avem un adversar așa de puternic ca și Corvinul. În al doilea rând nu mai avem seria aceea, fiindcă era o serie destul de competitivă. În al treilea rând, acum avem o altfel de echipă. O echipă cu o calitate tehnică mai bună. La baraj, ne împerechem cu o serie care are echipe bune, dar, cu tot respectul, nu e niciuna cum era Corvinul anul trecut.

Nu ne mai putem întâlni nici cu Bihorul, care avea echipă bună anul trecut și s-a întărit anul acesta. Avem în serie Ungheniul, Alba Iulia, Târgu Mureșul sunt echipe care dispun de resurse foarte bune și vor avea loturi tari. Cugirul e și ea o echipă greu de bătut, fără pretenții la promovare, dar care joacă de mult timp împreună. Iar la baraj, Satu Mare și Zalăul sunt favorite din cealaltă serie, în care e greu să apară cineva mai bun.

Deci, vrei să spui că avem acum cele mai mari șanse de a promova?

Lasă-mă două trei meciuri să mă edific cu celelalte echipe. La liga a treia nu e ca la liga a doua să știi, să vezi adversarii. Trebuie să treacă două-trei etape ca să-ți răspund la această întrebare. Important e că nu mai avem un adversar de talia Corvinului.

”Tehnic, suntem mai buni ca anul trecut!”

În ce privește lotul, am văzut schimbări majore. Cum apreciezi valoarea lui în comparație cu cel din sezonul trecut?

Și asta trebuie să vedem la meciurile oficiale. La meciurile amicale am crescut de la o săptămână la alta. E greu când schimbi o echipă întreagă, e greu să ai relații de joc. Dar părerea mea e că am crescut ca organizare, ca viteză, ca relații de joc. Dacă aș face o comparație, aș putea spune că din punct de vedere tehnic suntem superiori anului trecut. Avem calitate tehnică mai bună, jucători mai rapizi care pot să joace mingea mai bine.

Suntem mai bine și din punct de vedere mental. Am văzut niște jucători care au un pic de ”foame de rezultat” în plus față de cei din campionatul trecut. Putem fi o echipă care să avem mai mult mingea în posesie decât până acum. Anul trecut aveam o echipă mai masivă, mai lentă, poate mai previzibilă, dar organizată bine. Anul acesta putem avea o echipă care joacă mingea foarte bine, care poate avea mai multe ocazii, care poate marca mai multe goluri.

Ce probleme de lot mai aveți în acest moment?

Am încercat să facem un lot mai redus numeric, dar mai valoros calitativ. Cred că juniorii de 2005, fiindcă trebuie să joci cu 2005 în acest campionat, au încurcat pe toată lumea. Și nouă ne dă bătăi de cap această situație. E foarte greu să găsești juniori de 2005, nu că n-ar fi buni, dar încă sunt foarte tineri și fac față foarte greu la Liga a treia. La juniori am suferi, dar am făcut chiar azi un transfer, ne-a dat Hagi un jucător și sper să ne ajute.

Ești mulțumit de lotul cu care începi campionatul?

Da, în mare parte sunt mulțumit. Sunt curios și eu să văd cum vor reacționa în meciuri oficiale.

Deci avem lot mai bun ca anul trecut?

Asta rămâne de văzut. Anul trecut am terminat turul pe locul 1. Mai buni, nu putem fi…

Din punct de vedere organizatoric, financiar, aveți probleme?

Nu pot spune asta. Doar că bugetul e mai mic decât anul trecut dar e un lucru normal. Dacă am dat greș, e normal ca oamenii să-și piardă încrederea în noi. De când am venit la Bistrița, n-am ce să reproșez nimănui. Nu pot să zic că financiar am avut probleme, că n-am putut să ne descurcăm. A fost totul foarte bine.

În Cupa României ce s-a întâmplat? Am ieșit din primul tur, deși Gloria era o specialistă a acestei competiții, pe vremuri…

Acuma nu mai poți să spui că ești o specialistă. Pe undeva îmi pare rău pentru că puteam ajunge să jucăm cu o echipă de liga 1 sau 2. Aduceam lumea la stadion, era emulație. Pe de altă parte, în acest sistem în care se joacă azi, e foarte dificil pentru o echipă de Liga a treia să ajungă în fazele superioare. Și atunci ne puteau încurca un pic meciurile din cupă, jucând miercuri-sâmbătă. Îmi pare rău că am pierdut un prim meci oficial, dar am văzut cu această ocazie unde mai avem de lucrat.

 ”În total avem 10 bistrițeni în lot. Aș fi vrut mai mulți dar n-au vrut să vină”

Am văzut că ați adus jucători din toată țara. Nu mai sunt jucători de liga a treia în județul Bistrița-Năsăud?

Jucătorii din județul Bistrița-Năsăud ne-au refuzat toți. De când am venit aici, niciun jucător din BN n-a vrut să semneze. Nu știu de ce, habar n-am. Îmi vine în minte acum Chiorean, de care ne-am rugat 3-4 luni. A venit, a făcut 2-3 antrenamente și a zis că pleacă la Metaloglobus. Apoi portarul Avram, ne-am înțeles cu el și a doua zi a plecat la Baia Mare. Așa exemple pot să-ți dau foarte multe.

Dar din ce cauză nu vor să vină acasă? Au pretenții pe care nu le puteți îndeplini?

Nu știu. Salariile noastre sunt destul de bune pentru liga a treia (n.r. cel mai mare salariu e 1200 euro). Nu pot să-mi explic. Situație financiară stabilă există, condiții de antrenament sunt dintre cele mai bune. Poate că în mintea lor există încă o spaimă după niște vremuri trecute pe care n-ar vrea să le mai trăiască. Am reușit totuși să aducem acasă câțiva copii. În total avem 10 bistrițeni în lot. Aș fi vrut mai mulți dar n-au vrut să vină. Doi dintre bistrițeni au cerut ei rezilierea, n-au mai vrut să continue cu noi, Runcan și Sulici. Au plecat în altă parte.

Cum crezi că va fi debutul campionatului, meciul de la Cluj?

Greu fiindcă întâlnim o echipă care joacă pe sintetic. Să joci pe sintetic la 35 de grade, deja e dificil. Și în prima etapă, valorile se egalizează întotdeauna. Dar avem nevoie de puncte. Mergem acolo să luăm puncte, indiferent cum va fi.

În concluzie, ce le promite suporterilor antrenorul Adrian Falub?

Tot ce pot să promit e că ne batem pentru promovare. Nu pot să promit că vom promova, doar Dumnezeu știe asta. Degeaba am fost pe locul 1 anul trecut și apoi două luni și jumătate nu s-au antrenat doi dintre cei mai buni jucători și nu i-am avut la baraj. Deci nu pot să promit că promovăm, dar că ne batem, da. Pentru că vreau și eu să spălăm un pic din rușinea de anul trecut, chiar dacă n-a fost o mare rușine, să recunoaștem. A fost un eșec, o nereușită pentru oraș, pentru mine personal, fiindcă tot lotul acela eu l-am ales. Să sperăm că vom reuși!

Jucători transferați în această vară

Haralambie Mociu – UTA – portar

Valentin Neacșu – Chiajna – portar

Alejandro Râpan – Viitorul Cluj – atacant

Alex Florescu – FC Argeș – atacant

Anorgy Banyoi – Gloria Buzău – atacant

Vlad Mihancea – Chiajna – atacant

Paul Pațurcă – Chiajna – mijlocaș

Florin Bălan – FC Voluntari – fundaș stânga

Rareș Uțiu – U Cluj – fundaș dreapta

Vasile Mihai – FC Afumați – atacant

Gallo Valerio – FC Bascov – fundaș dreapta

Rareș Bălan – CFR – fundaș central

Adrian Mar – Corvinul – fundaș stânga

Maximilian Larionesi – U Cluj – mijlocaș

Alin Ferenți – CFR – mijlocaș

Ilie Zaharia – CFR – mijlocaș

Emanuel Martinovic – Farul – fundaș central

Cătălin Ciobănică – Viitorul Cluj – mijlocaș

Jucători rămași din campionatul trecut:

Sergiu Mureșan – portar

Darius Andrecuț – atacant

Sergiu Luca – mijlocaș

Alexander Trifan – mijlocaș

Vasile Bogdan – Mijlocaș

Gabriel Deac – atacant

Harald Fridrich – fundaș central

Roberto Hasnăș – fundaș central

Carl Davordzie – CFR – atacant

Jucători bistrițeni în lotul actual:

Rareș Bălan

Sergiu Mureșan

Darius Andrecuț

Cătălin Ciobănică

Gabi Deac

Roberto Hasnăș

Maximilian Larionesi

Adrian Mar

Alejandro Râpan

Alexander Trifan

Interviu realizat de Adrian Linca

 | 1.511 vizualizări

Author: Adrian Linca

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *