Cristi Tudor, fost jucător al Gloriei, a murit în această seară la Spitalul Județean din Bistrița. Avea 30 de ani și suferea de ciroză hepatică. A fost internat de mai multe ori în ultimul an, iar acum câteva zile a ajuns din nou la terapie în stare critică.
Cine a fost Cristi Tudor
La începutul anilor 2000, un junior crescut în curtea Gloriei era considerat urmașul lui Victor Ciocan sau Viorel Moldovan. Atacant cu calități unanim recunoscute de oamenii de fotbal bistrițeni, selecționat în toate loturile naționale de juniori și tineret, Cristian Tudor avea un singur cusur: nu se prea lăsa strunit de antrenori. Gheorghe Hurloi, Ioan Balaur sau Constantin Cârstea erau conștienți de valoarea lui, dar se declarau învinși în lupta cu escapadele lui nocturne, cu absențele de la școală sau cu disciplina în antrenamente. Fără să insiste prea mult, tehnicienii și conducătorii bistrițeni l-au scapat din vizor în 2002, când Tudorică a dat peste un impresar din Republica Moldova ți a părăsit Bistrița.
La 20 de ani, avea doar 3 meciuri jucate în Divizia A, doar unul ca titular. A ajuns în curtea lui Sherif Tiraspol, pentru o suma care nu a răsuflat niciodată din birourile Gloriei. Singur printre straini, tânărul fotbalist bistrițean a început să se trezească la realitate și să deprinda, încet-încet, rigorile profesionismului. Ce n-a reusit Cârstea la Bistrița, a reușit Gabi Balint la Tiraspol. Într-un an de zile a scos un atacant pur-sange, cu o cota ce a ajuns la un milion de dolari. În 2003, Tudor și-a trecut în cont cupa și campionatul cu echipa din Tiraspol, dar si trofeul Comunității Statelor Independente, un fel de Liga Campionilor între fostele state ale Uniunii Sovietice. Ba mai mult, a câștigat și titlul de golgeter al acestei competiții, atrăgând atenția celor mai valoroase grupări din Rusia.
A ajuns la o cotă de un milion de dolari
A ajuns în 2003 la Alania Vladikavkaz, echipă ce a plătit 750.000 de dolari pentru o jumătate de sezon. A pus umărul la salvarea de la retrogradare a acestei echipe, dar nu și-a mai găsit loc în primul “11” și a primit o oferta de la Torpedo Metalurg, care i-a promis un salariu de aproape 400.000 de dolari pe sezon. A ratat însă acel transfer și multe altele în jurul cărora s-a învârtit. Inexplicabil, încet-încet nu și-a mai găsit loc în Rusia și în 2007 s-a întors la Bistrița, fiind primit la antrenamentele lui Ioan Ovidiu Sabău, la insistențele lui Ioan Horoba. Supraponderal și cu gândul la transferurile ratate, Tudor nu s-a integrat în Gloria lui Sabău și în ultimii 5 ani nu a mai jucat la nicio echipă.
Povestea lui, tristă dar adevărată, poate fi o lecție de viață pentru mulți dintre tinerii fotbaliști de azi, cărora mirajul banilor mulți le poate distruge viața.
Adrian Linca
Ultimele comentarii