A încheiat sezonul în forță! Ioan Șomodean, campion național la rally-raid!

Cu două etape câștigate din 4 câte au fost organizate anul acesta în Campionatul Național de Rally Raid, bistrițeanul Ioan Șomodean a terminat sezonul pe primul loc în clasamentul general la open.

L-a trădat motorul în prima etapă, la Buzău, dar și-a luat revanșa în runda a doua, pe un traseu de 600 de kilometri, cu startul din apropierea cetății Rupea. Apoi n-a avut voie să concureze în etapa a treia, din postura de organizator al concursului de la Bistrița dar a compensat în ultima rundă, desfășurată recent la Brașov.

Ioan Șomodean a câștigat cea mai longevivă cursă Transcarpatic Rally Raid, cu o lungime totală de 1200 de kilometri, din care 800 de kilometri de probe speciale. În 4 zile, alături de copilotul său Anca David, a avut o evoluție foarte bună și s-a impus la final cu 3 ore în fața lui Dan Berger, care a venit pe locul 2.

Cu o viteză medie de 56 km/h și maximă de 124, Nelu Șomodean și Anca David au meritat să câștige etapa și campionatul. La rally – raid, sportivii nu cunosc traseul, nu fac nicio recunoaștere. Primesc un road-book care conține distanțe, repere și atenționări. Pe baza precizărilor făcute înainte de start, a notărilor făcute în carte, a orientării în teren, trebuie să termine probele.

Doar 4 echipaje au încheiat concursul, din cele 7 câte au fost prezente la clasa auto în această ultimă etapă, printre cei care s-au retras fiind și năsăudeanul Mihai Ban. Paul Zaig a concurat și el la clasa Q+500 dar i s-a gripat motorul ATV-ului și a ratat o etapă care îi putea aduce și lui titlul național

Astfel, după peste 20 de ani de participări în motorsport, Ioan Șomodean câștigă pentru prima dată Campionatul Național de Rally Raid.

”Am mai fost campion național, dar la moto. Anul acesta mi-am propus să câștig la auto și de aceea am investit peste 25.000 de euro pe această mașină, un Isuzu Trooper, cumpărată și echipată în Italia. Sunt foarte mulțumit după acest sezon, cu atât mai mult cu cât am organizat și etapa de la Bistrița, lăudată și apreciată de toată lumea. Mulțumesc Consiliului Județean, pentru ajutor în finanțarea etapei de la Bistrița. În rest, m-am descurcat cum am putut, susținut doar de Casa Verona. Urmează o perioadă de reparații, de noi investiții în mașină și apoi vom pregăti următorul campionat”, a declarat Șomodean pentru sportulbistritean.ro.

Adrian Linca

 | 1.340 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *