Complexul Sportiv Wonderland se va construi pe Dealul Cocoșului . În acest loc va exista o zonă destinată activităților sportive în aer liber cum ar fi pârtia de schi, dotată cu instalație de nocturnă pe toată lungimea , cu telescaun și cu o instalație de produs zăpadă, terenul de golf și pista pentru karting
Consilierii locali au votat joi seara studiul de fezabilitate pentru amenajarea unei pîrtii de schi în cadrul unui viitor complex sportiv ce urmează a se face pe fostul poligon militar de pe Dealul Cocoșului. Votul pozitiv al consilierilor liberali, pesediști și democrat-liberali vine în condițiile în care, viceprimarul Andrei Rusu și-a exprimat în mai multe rînduri rezerva față de acest studiu de fezabilitate.
Mai mult, votul aleșilor bistrițenilor a fost unul pozitiv și în vederea acceptării unor surse finanțare de la bugetul local, deși consilierii PDL propuneau un parteneriat public-privat, cea mai mare parte a investiției trebuind să fie suportată doar din surse private.
Pârtie de 1083,56 m și zăpadă artificială
Bucuria bistrițenilor ar putea fi măsurată de lungimea pârtiei, peste 1083,56 metri dar și de cele patru tunuri de zăpadă artificială și care vor asigura mult doritul „omăt” indiferent de precipitațiile din timpul anotimpului rece.
Date tehnice
Cum va arăta pârtia:
-lungime pe orizontala 1054,21 ml
-lungime pe inclinat 1083,56 ml
-diferenta de nivel 218,46 ml
-panta medie 20,72 %
-latimea medie 60 ml
-suprafata partiei 70500 mp
Pentru utilizarea pârtiilor de către schiori, după depunerea zăpezii naturale sau artificiale este necesară „baterea” zăpezii. Această operație se realizează mecanizat, cu ajutorul ratrak-urilor, acestea fiind niște utilaje specializate din categoria tractoarelor cu șenile, dar cu șenile foarte late, adaptate scopului de tasare a zăpezii, în vederea pregătirii pârtiilor pentru schi.
Mașini de produs zăpadă
Cu 4 tunuri de zapada se pot produce cca. 231.552m3 zăpadă/h, ce acoperă cca. 771.84 m2/h suprafață schiabilă. Hidranții sunt dispuși în cazul mașinilor de joasă presiune la cca. 100 m distanță, unde se amplasează și toate conexiunile necesare producerii de zăpadă artificială (prize de apă, electricitate, cablu de date pentru automatizarea sistemului, iluminat).
Alin Cordoș
Ultimele comentarii