Interviu: Cel mai constant bistrițean din Liga 2, Alin Burdeț, ne povestește despre plecarea de la Unirea Dej și planuri de viitor!

Are 25 de ani, vârsta la care mulți încă își caută drumul în viață, însă el se poate considera un om împlinit! Alin Burdeț, cel mai constant bistrițean de pe a doua scenă fotbalistică a României în ultimii doi ani, a contribuit din plin la cea mai tare performanță din istoria echipei dejene, Unirea. Sportiv de performanță, soț și tatăl unui băiețel în vârstă de 1 an și 2 luni pe nume Damian, fundașul și-a reziliat recent contractul cu echipa la care, ne spune el, a petrecut cea mai prolifică, satisfăcătoare și frumoasă perioadă a vieții. A experimentat o profundă apreciere la Dej și e locul unde s-a simțit ca acasă. Acum însă întoarce o pagină în cariera sa fotbalistică, pregătit să înceapă un nou capitol.

Remarcat de mic pentru talentul său, nu a stat mult pe meleagurile bistrițene.

La fel ca majoritatea puștilor, a început să joace fotbal la clasele de sport din cadrul Colegiului Național „Andrei Mureșanu”, la orele profesorului Salagean Grigore, iar mai apoi s-a alăturat antrenamentelor clubului Arsenal Bistrița unde l-a avut antrenor pe Anghel Lăcătuș, cel care, ne spune Alin, practic l-a descoperit și lansat. A trecut și prin mâinile regretatului antrenorului Petru Avădanei, cel care ne-a părăsit în 2013, la vârsta de 53 de ani.

Gică Popescu l-a dorit la Craiova încă de la 10 ani.

La doar 10 ani, în urma turneului Cupa „Hagi Danone” disputat la Cluj cu Arsenal Bistrița, a fost contactat și întrebat de staff-ul Școlii de Fotbal Gică Popescu dacă dorește să se alăture acesteia tocmai la Craiova. Auzind doar de numele fostului mare internațional român și cunoscându-i succesul avut în carieră, deja visa cu ochii deschiși cum va ajunge la Barcelona sau Galatasaray. Împreună cu familia s-au decis să dea curs acestei oferte, însă puștiul Burdeț avea să afle rapid ce înseamnă să fii plecat de acasă așa de timpuriu și să cunoască cât de mari sunt sacrificiile și compromisurile necesare unei viitoare vieți fotbalistice.

Au urmat 6 ani petrecuți la sute de kilometri depărtare de Bistrița, familie și prieteni, cu destule momente dificile, însă nu regretă deloc decizia luată, perioada petrecută la Craiova având o contribuție mare în formarea și dezvoltarea sa ca om.

A ajuns la cea mai bună academie de fotbal din țară.

Ne spune că fotbalul cu adevărat l-a simțit începând cu anul 2016, când în urma unui turneu semi-final jucat chiar în Constanța, a fost chemat la Academia Hagi. A petrecut doi ani în cadrul proiectului de succes dezvoltat de cel mai mare jucător de fotbal român, doi ani în care s-a dezvoltat enorm atât fotbalistic cât și personal, perioadă în care a debutat în UEFA Youth League și și-a încheiat junioratul. La fel însă ca foarte mulți jucători tineri, bătăioși și de perspectivă, nici Alin nu a fost lipsit de ghinion. Ca urmare a unei accidentări la genunchi, o osteocondită disecantă urmată de o intervenție chirurgicală, a stat departe de terenul de fotbal vreme de opt luni.

Scurt popas în Liga 3 și trecerea la eșalonul secund.

Pentru a se pune pe picioare după accidentare, a plecat în Liga a 3-a, la Ghiroda, formație aflată la vremea respectivă sub conducerea lui Paul Codrea. N-a stat mult acolo, iar patru luni mai târziu și-a urmat antrenorul, care primise o ofertă de la Ripensia, în liga secundă. Cu bune și cu rele a petrecut patru ani la formația timișoreană, iar în 2021 s-a transferat la Comuna Recea, de unde, pe fondul unor evoluții bune, avea să vină transferul către Unirea Dej.

A fost primul transfer a nou-promovatei Unirea Dej !

Doi ani, încununați preponderent cu satisfacții și reușite profesionale, au fost suficienți pentru Alin ca să devină unul dintre cei mai constanți apărători din Liga a 2-a. Venit ca și prim-transfer la nou-promovata echipă, a găsit acolo un nucleu bine definit de foști jucători, iar împreună cu noile achiziții, au format o echipă unită și închegată, datorită căreia Dejul, vreme de două sezoane, a fost în mod repetat, una din surprizele plăcute ale eșalonului secund.

În primul an alături de formație, toată lumea îi vedea pe băieți ca fiind cei mai mari candidați la retrogradare. Fanii clubului s-ar fi mulțumit cu o clasare la limită pentru a vedea echipa și în sezonul următor în Liga a 2-a, însă Unirea Dej a făcut o figură remarcabilă și s-a clasat, contrar așteptărilor multora, pe locul 8.

Cu toate acestea, microbiștii au desconsiderat echipa și în sezonul ce a urmat. „Țin minte, odată cu începerea noului sezon, am postat o poză de profil cu descrierea: Sezon nou, provocări noi și obiective îndrăznețe. Au fost mulți cei care au comentat că, din nou, suntem ca și retrogradați. Bineînțeles că nu i-am băgat în seamă pe cei care ne-au luat peste picior și am lăsat rezultatele să vorbească de la sine. Noi, jucătorii din vestiar, eram conștienți de valoarea noastră”. Unirea Deja a închis gura multora la capătul fostului sezon, calificându-se în play-off-ul campionatului și reușind cea mai bună performanță din istoria recentă a echipei.

Liber de contract și în căutare de noi provocări, Alin, aflat alături de familie în această perioadă, ne-a oferit o serie de răspunsuri la curiozitățile noastre referitoare la despărțirea de Unirea Dej și planurile sale din viitorul apropiat.

Alin, suntem interesați să aflăm motivele rezilierii contractului tău cu Unirea Dej. Poți să ne oferi mai multe detalii în acest sens?

„La fel ca și în viață, la un moment dat, este nevoie de o schimbare. Vreme de mai bine de doi ani am punctat pe hârtie diferite subiecte. Acum, hârtia respectivă s-a umplut, fapt pentru care am considerat că în momentul actual, atât pentru mine cât și pentru echipă, e mai bine să o luăm pe drumuri separate. Din punctul meu de vedere, prin muncă, determinare, ambiție și unitate am realizat împreună cu băieții o performanță ce va fi greu de egalat. Sunt o persoană care, în primul rând, fac totul din pasiune, iar asta sper că se reflectă în modul în care abordez fiecare antrenament și meci în parte, dar și în comportamentul meu din afara terenului. Mă bucur că fac parte din istoria pozitivă a acestui club. Pe această cale vreau să mulțumesc tuturor persoanelor care m-au susținut, apreciat și îndrăgit, tuturor persoanelor implicate în acest proiect, și să le doresc succes în continuare.”

Din punct de vedere profesional cum ai însuma perioada petrecută la Dej? Care sunt câștigurile fotbalistice ca urmare a acestei experiențe și ce aspecte au avut un real impact în dezvoltarea ta profesional?

„Poate nu e chiar cea mai frumoasă despărțire, dar perioada de la Dej pot spune că a fost cea mai bună perioadă a mea, atât pe plan fotbalistic cât și personal. Cât am activat acolo am devenit și părinte, am avut și rezultate notabile, deci cu siguranță pot spune fără ezitare că a fost cea mai prolifică perioadă; una din care am avut foarte multe lucruri de învățat.”

Cum te simți acum, în urma rezilierii contractului?

„Viața merge înainte fără doar și poate, indiferent de ce se întâmplă. Îi mulțumesc lui Dumnezeu în primul rând că sunt sănătos, asta e cel mai important la un fotbalist. Am avut parte după reziliere de câteva zile în care am ales să stau cu familia, să mă liniștesc, și în perioada următoare voi analiza bine opțiunile pe care le am în speranța de a lua cea mai bună decizie cu privire la viitorul meu fotbalistic.”

Ce așteptări ai de la tine însuți și ce obiective îți propui pentru următoarea etapă a carierei tale în fotbal?

„Îmi doresc să găsesc un angajament la o echipă care emite pretenții clare și care și-a propus obiective îndrăznețe. Nu sunt un jucător care se mulțumește cu puțin, îmi plac provocările mărețe. Vreau să mă alătur unei formații care dispune de condiții optime de pregătire, astfel încât obiectivele acesteia să fie realizabile. În final, cred că targetul fiecărui jucător este acela de a ajunge la cel mai înalt nivel din România, și anume Liga 1, sau mai nou, SuperLiga.”

Ai planuri imediate în legătură cu cariera ta în fotbal? Ai fost ofertat deja de alte echipe? Ce detalii ne poți da referitor la acest aspect?

„Da, cu siguranță am planuri imediate în ceea ce privește cariera mea. Am avut, așa cum îți spuneam, parte de câteva zile petrecute alături de familie, timp în care să mă liniștesc din punct de vedere mental. În perioada următoare sper să iau decizia potrivită cu privire la viitorul meu fotbalistic. Am avut și am discuții cu echipe din Liga 2, chiar și echipe din Liga 3 cu pretenții, însă evoluând deja pentru Dej, regulamentul îmi permite să mai joc doar pentru o singură echipă până în vara anului viitor. Vreau să analizez bine opțiunile pe care le am. Sunt un jucător liber de contract iar chiar dacă perioada de mercato s-a încheiat pe 4 septembrie, am dreptul să semnez un angajament și după trecerea acestui termen.”

Ești la curent cu activitatea fotbalului bistrițean? Gloria a ‘repatriat’ recent o serie de fotbaliști cu origini bistrițene și la fel ca și anul trecut, trage la promovare. Te-ar tenta o ofertă din partea clubului?

Da, fiind bistrițean categoric sunt la curent cu ce se întâmplă pe plan local. Urmăresc chiar activitatea clubului pe rețelele sociale. Sezonul precedent am și asistat la multe meciuri din tribună sau le-am urmărit online când mă întorceam din deplasări. De-a lungul ultimilor doi ani am avut discuții cu persoane din cadrul clubului. Îți dai seama totuși, orice jucător își dorește să evolueze la un nivel cât mai superior. Mie, venind de la Liga 2, mi-ar fi greu să dau, să zicem așa, un pas înapoi, chiar dacă în viață, de multe ori un pas înapoi se poate transforma rapid în trei pași în față. Nu am spus niciodată nu unei oferte de la Gloria. Oamenii de acolo au dat dovadă mereu de înțelegere, fapt pentru care îi respect și ca atare păstrăm legătura în continuare. Da, cum ziceam, nu exclud categoric o oferte de la Gloria… Știu că obiectivul lor, pe lângă promovare, este acela de a repatria bistrițeni. Acum campionatul fiind în desfășurare, loturile sunt făcute, dar o să vedem în viitorul apropiat ce o să se întâmple.

Ai un mesaj sau un gând pe care vrei să-l împărtășești cu suporterii bistrițeni care au urmărit parcursul tău fotbalistic?

„De-a lungul timpului am primit fie mesaje de susținere de la suporteri bistrițeni, de la diverse persoane din Bistrița, sau am fost încurajat prin prezența lor la stadion unde au venit să-mi vadă pe viu evoluțiile, fapt pentru care țin pe această cale să le mulțumesc că au avut încredere în mine și m-au susținut. Pe fanii bistrițeni ai Gloriei îi îndemn să meargă la stadion să-și încurajeze echipa, un lucru foarte important pentru că având suporteri în tribune și jucătorii de pe teren se simt cu adevărat fotbaliști. Cu siguranță vor fi și momente grele, dar aceștia trebuie să dea dovadă de caracter, să aibă încredere în jucători pentru ca aceștia în cele din urmă să-și realizeze obiectivul.”

Tiberiu Titieni

 | 4.170 vizualizări

Author: Adrian Linca

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *